W trójkacie prostokątnym
dusia: W trójkacie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miare α,a krótsza przyprostokątna ma długość
a. oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkata ,jeśli:
a)α=300,a=4dm,
b)α=600,a=2√3
10 mar 19:03
Jolanta: długosci boków w trójkacie prostokątnym o kątach 300 i 600
naprzeciwko kata 300 bok o długości a
.............................600 bok ..............a√3
.............................900 bok.................2a
10 mar 19:06
Jolanta:

skoro a=4 to 2a=8
b) a=2
√3 2a=4
√3
10 mar 19:14