Zadanie z V walca...
LiKa: w prostopadłościennym kartonie umieszczono sześć puszek w kształcie walca o objętości 1 litra
każda.Każda puszka ma wysokość równą 10 cm.Wykaż ze pole podstawy kartonu jest większe od 750
cm 2.
1 mar 15:19
LiKa:
1 mar 15:48
n: V puszki = 1l = 1 dm3
H = 10 cm
v= πr2 * H
1000 = π r2 * 10
r= 10/π
Pc= 4r *6r
Pc <750
17 kwi 16:55
cys: Powinno być
1000=π r2*10
100=π r2
r2=100π
w dłuższym rzędzie są 3 puszki czyli 6r
a w krótszym 2 puszki czyli 4r
4r*6r=24r2
podstawiamy
i wychodzi że podstawy puszek zajmują 2400π czyli ole podstawy musi być większe niż 750
28 sty 21:17
hgg: 25
10 mar 21:43