wykresy
KrokietowyCzar: Dana jest funkcja f(x) = sin|x|
Sporządź w przedziale <−π ; π> wykres funkcji g(x) = |f(x)|
Ktoś może mi powiedzieć jak to rysować ?
| | ⎧ | sinx dla x ≥0 | |
| Jedyny mój pomysł to że sin|x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | sin((−x) dla x<0 | |
więc dla wartości ≥0 wykres jak dla normalnego sinusa i odbijam to na lewą stronie względem osi
OY
| | ⎧ | f(x) dla x ≥0 | |
| Dalej |f(x)| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −f(x) dla x<0 | |
więc powinienem odbić wszystko względem osi OX a jak narysowałem wykres w programie to
wszystkie wartości są nad osią OX... może mi to ktoś wyjaśnić ?
10 mar 23:11
zombi: Czyli masz narysować |sin|x||
no to tak rysujesz sin|x| w ten sposób, że robisz lustrzane odbicie wzlegem Oy tzn. to co jest
po prawej stronie od Oy zostaje, reszte odbijasz wzgledem oy, jak to bedziesz mial to
nakladasz modul na wszystko, czyli to co pod wodą wypływa, a to co na wodzie zostaje tam
10 mar 23:20
Mila:

1)
y=sin|x|
2) y=
|sin|x||
10 mar 23:29