równanie logarytmiczne
ania: Proszę o pomoc, w tym zadaniu nic mi nie chce wyjść.
1) x2log3x − 32logx = √10
2)√xlog√x = 10
11 mar 01:09
m: nie da sie tego rozwiazac ziemskimi metodami
11 mar 02:24
ICSP: 1) x > 0 oraz x ≠ 1 i mam :
| | 3 | |
2log3 x − |
| logx = logx √10 |
| | 2 | |
| | 3 | | log √10 | |
2log3x − |
| logx − |
| = 0 |
| | 2 | | log x | |
t = log x , t ∊R
| | 3 | | 1 | |
2t3 − |
| t − |
| = 0 // * t |
| | 2 | | 2t | |
| | 3 | | 1 | |
2t4 − |
| t2 − |
| = 0 // *2 |
| | 2 | | 2 | |
4t
4 − 3t
2 − 1 = 0
u = t
2 , u ≥ 0
4u
2 − 3u − 1 = 0
Δ = 9 + 16 = 25 ⇒
√Δ = 5
u
2 < 0 − sprzeczne
u
1 = 1 ⇒ t = ± 1
log x = 1 ⇒x = 10
2)
√xlog √x = 10
Najpierw dziedzina :
x > 0 oraz x
log √x > 0 ⇒ x > 0
Bez zmniejszenia ogólności rozwiązania mogę również przyjąć ze x ≠ 1 również do dziedziny nie
należy.
Obydwie strony są dodatnie − mogę podnieść obustronnie do kwadratu
x{log
√x = 100
log
√x * log x = 2
log
2 x − 4 = 0
logx = 2 v log x = −2
11 mar 02:47
Basiek: Bardzo ładnie!
12 mar 23:42
Eta:

...
12 mar 23:44
Ajtek:
Ktoś mówił wtym wątku, że nie ma rzeczy niemożliwych

Witam
Eta,
Basiek,
ICSP 
.
12 mar 23:49