Układ równań metodą Gaussa ...
Romek: Witam
Mam do rozwiązania metodą Gaussa (chyba, bo wyprzedzam nieco materiał) układ równań:
6x + 5y = 1
3x + 2y + 9z + 6w = 4
5x + 4y + 3z − 4w = 2
4x + 3y + 6z − 4w = 3
próbuję z tego ułożyć macierz schodkową i jakoś mi nie wychodzi − każdorazowo "wchodzę" w
kosmiczne ułamki. Czy jest na to jakiś sposób, by to szybko policzyć? Nie wyobrażam sobie
takiego zadania na kole bez kalkulatora ....
Proszę o pomoc
10 mar 22:35
Krzysiek: zamiast bawić się w ułamki po prostu pomnóż równanie przez wspólny mianownik równania
(rozwiązanie się nie zmieni)
10 mar 22:43
Romek: dzięki

Na to nie wpadłem
Pozdrawiam
10 mar 22:46
Romek: Podszedłem do tego bardzo entuzjastycznie − jednak nie wiem co dalej.
Pierwsze równanie przemnożyłem przez 30,
drugie równanie przemnożyłem przez 45
trzecie przez 60
czwarte przez 24
i jakoś nie wychodzi mi ładna macierz schodkowa.
Mógłbyś nieco rozwinąć swoją myśl?
10 mar 23:20