;)
donka: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni i ma długość 10cm. Oblicz ppc i v tego ostrosłupa.
17 kwi 18:33
dero2005:

l = 10
α = 60
o
| | l√3 | | 10√3 | |
h = |
| = |
| = 5√3 → wysokość
|
| | 2 | | 2 | |
d = l = 10 → przekątna podstawy
2a
= d
2
| | d√2 | | 10√2 | |
a = |
| = |
| = 5√2 → krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
h
s =
√(a2)2 + h2 =
√(52√2)2 + (5√3)2 =
52√14
P
p = a
2 = (5
√2)
2 = 50 → powierzchnia podstawy
P
b = 2*a*h
s = 2*5
√2*
52√14 = 50
√7 → powierzchnia boczna
P
c = P
p + P
b = 50 + 50
√7 = 50(1 +
√7) → powierzchnia całkowita
| | 250 | |
V = 13Pp*h = 13* 50 * 5√3 = |
| √3 → objętość
|
| | 3 | |
17 kwi 19:23
Karo: Czy można zapisać a właściwie obliczyć w inny sposób
Hs
np.
| | 100 | |
Hs2 = |
| + 75 = 50 + 75 = 152 |
| | 2 | |
Hs
2 = 125
Hs = √125
czy idąc tym tokiem rozumowania i rozwiązywania zadania doszedłbym do tego samego
wyniku który ty podałeś?
10 mar 18:25
Karo: odświeżam.
10 mar 18:30
dero2005:

nie rozumiem co to za działania
przecież tam jest trójkąt prostokątny i wystarczy zastosować Pitagorasa
10 mar 18:39
Karo: po prostu nie rozumiem Twojego zapisu na
Hs
dlatego chciałem się Cb zapytać czy można w jakiś inny sposób dojść do tego
| | 5 | |
wyniku, który podałeś |
| √14 |
| | 2 | |
10 mar 19:46
Karo: pomoże mi ktoś zrozumieć skąd wyszedł taki a nie inny wynik na Hs?
10 mar 20:02
dero2005:

można
l = 10
a2 =
52√2
z Pitagorasa
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√102 − (52√2)2 =
√100 − 504 =
√3504 =
=
√25*144 =
52√14
10 mar 20:09