Prawdopodobieństwo - proszę o pomoc!
Kuczek: Zdarzenia A i B są zawarte w Ω. Uzasadnij, że jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają to
P(A) x P(B) ≤ 14 .
10 mar 21:09
PW: Już mnie ta radosna twórczość denerwuje. Co u diabła znaczy, że zdarzenia A i B
"wzajemnie się wykluczają'?
Możesz to napisać normalnie?
11 mar 00:10
Kuczek: Hahaha, wybacz ale jeżeli nigdy nie słyszałeś o stwierdzeniu, że 'zdarzenia wzajemnie się
wykluczają' to dziękuję serdecznie za Twoją pomoc. Zresztą już poradziłem sobie z tym
zadaniem.
Pozdrawiam, maturzysta.
12 mar 20:39
PW: Dziecko, to są brednie − nawet jeśli widzisz je w książce (wyrzuć tę książkę).
Zdarzenia rozłączne, wykluczające się, wyłączające się, wykluczające się wzajemnie − ile
jeszcze nazw wynajdą pseudoznawcy dla tego samego zjawiska? A może to są różne pojęcia? Ja się
nie dziwię, że tak wielu uczniów gubi się w tym. Ty, widzę, też się pogubiłeś, bo stosujesz
znak iloczynu kartezjańskiego do mnożenia liczb.
Postaram się wzajemnie nie odpowiadać na Twoje pytania.
mgr matematyki
13 mar 00:36
Kuczek: W takim razie już nie wiem z jakich źródeł mam korzystać przygotowując się do matury... W tym
momencie rozwiązuję zadania z Zielonej książki AKSJOMATU − rozszerzone arkusze maturalne. Jaka
poprawna nazwa powinna zostać użyta? Nie pogubiłem, pierwszy raz korzystałem z tego forum i
nadal nie wiem jak wstawić znak iloczynu ' ∙ '
13 mar 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
najlepiej:
zdarzenia rozłączne
gdzie sama nazwa wskazuje, że nie posiadają części wspólnej
13 mar 10:36