bryły
s.: ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego
prostopadłościanu pod kątem α takim że sin α= dwie trzecie .krawędź podstawy ma długość
10.wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej bryły
11 mar 15:02
vitek1980:

czerwony − połowa przekątnej podstawy (kwadratu) = 5
√2
| | 2 | |
sinα = |
| − policz z tego cosα, potem tgα |
| | 3 | |
| | H | |
w celu obliczenia wysokości wykorzystaj tgα = |
| |
| | 5√2 | |
wysokość ściany bocznej z tw. Pitagorasa:
H
2+(a/2)
2=h
2
potem do wzorów i gotowe
11 mar 15:12