Obiczanie logarytmu na podstawie 2-óch innych logarytmów
general: Witam!
Wiedząc, że log142=a , log145=b oblicz log750 zależy mi głównie na sposobie
rozwiązywania tego typu zadań. Problemem jest to, że 14 nie jest potęgą 7 a w grę wchodzi
dzielenie bądź mnożenie w zależności od "kierunku" obliczeń.
Z góry wielkie dzięki
19 paź 16:46
Grześ: Zamienić trzeba podstawy w log
750
19 paź 16:49
Grześ: | | 14 | |
Zauważ, że log147=log14 |
| |
| | 2 | |
19 paź 16:50
think: Grześ coś Ci ta zamiana nie wyszła...
19 paź 16:50
think: a ta druga podpowiedź już ma ręce i nogi
19 paź 16:51
Grześ: Haha, tak właśnie jak spojrzałem na ten ułamek, to mi nie pasował
19 paź 16:51
Grześ: Chciałem zedytować, ale się nie da
19 paź 16:51
general: Dzięki jeszcze raz szukałem skomplikowanych wzorów a tu zwykła zamiana wystarczyła.
Tak niestety bywa
19 paź 17:00
Grześ: To poszukaj jakieś trudniejsze przykłady, jak nie będziesz umiał je zrobić, to jakoś się
pomoże.
19 paź 17:04
magda: log147=log1414/2 = log1414 − log142 , dobrze myślę?
11 mar 14:01
aniabb: tak
11 mar 14:07