Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
Michał: Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
| √3 + √2 | | √3 − √2 | | 1 − 16√6 | |
| − |
| + |
| |
| √3 − √2 | | √3 + √2 | | 4 | |
Z pierwszym członem po lewej jakoś sobie radzę − wychodzi mi, że to jest
Jak rozpracować ten drugi człon? Niewykluczone, że w pierwszym też byka strzeliłem. W
| | 1 | |
odpowiedziach jest, że ma wyjść |
| . Z góry dzięki za pomoc. |
| | 4 | |
15 paź 11:21
sushi_ gg6397228:
pokaz jak obliczasz, to sie zobaczy gdzie masz źle policzone
15 paź 11:26
Michał: Korzystam ze wzoru:
| a | | c | | ad − bc | |
| − |
| = |
| i dlatego mam: |
| b | | d | | bd | |
| (√3 + √2)(√3 + √2) − (√3 − √2)(√3 − √2) | |
| |
| (√3 − √2)(√3 + √2) | |
czyli
| 3 + 2 − (3 − (√3 * ( −√2) − (−√2 * (√3) + 2 | |
| |
| 3 − 2 | |
czyli 5 − 3 − (−
√6 +
√6 + 2 = 2 + 2
√6 + 2 = 4 + 2
√6
co z drugim zrobić, nie wiem.
15 paź 12:04
sushi_ gg6397228:
zapomniales zmianie znaku przy "2" w drugim nawiasie i w pierwszym zgubiles pierwiaski
3+ 2*
√3√2 + 2 − (3 − 2
√3*
√2 +2)= 5+4
√6 − 5= 4
√6
trzeci ulamek rozbij na dwa
| 1−16√6 | | 1 | | 16√6 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − 4√6 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
15 paź 12:08
Michał: Teraz wszystko jasne, dzięki
15 paź 12:17
Mario: 20125−
25 mar 19:21
ewelina: Doprowadż wyrażenie do najprostyszej postaci i oblicz wartość liczbową
(4 x−1)2−(3+4x)(3−4x) dla x=1/2
14 maj 18:41
Maslanek: 16x2−8x+1 − 9 + 16x2 = (uporządkuj)
W(1/2) = 1−5 = −4
14 maj 18:47
martaaa12: √72 + √32 + √8
15 wrz 00:21
Gustlik: √72 + √32 + √8 = 6√2+4√2+2√2=12√2
Pokażę teraz ciekawy sposób wyłączania czynnika przed pierwiastek z dużych liczb − nie trzeba
szukać na piechotę iloczynu kwadratu liczby całkowitej z jakąś inną liczbą::
Rozkładam na czynniki i łączę je w pary:
72 | 2 ⇒ 2
36 | 2
18 | 2 ⇒ √2 − ten czynnik nie ma pary
9 | 3 ⇒ 3
3 | 3
1 |
Teraz mnożę te "sparowane" czynniki: 2*√2*3=6√2
Podobnie:
32 | 2 ⇒ 2
16 | 2
8 | 2 ⇒ 2
4 | 2
2 | 2 ⇒ √2
1
√32=2*2*√2=4√2
√8=√4*2=2√2 tu można łatwo rozbić na iloczyn.
15 wrz 00:30
Madzia: abababaaaa
27 wrz 15:37
7 gru 10:30
aniabb:
| x3−x−3x−3+x2 | | x3+x2−4x−3 | |
| = |
| |
| x2(x+1) | | x2(x+1) | |
7 gru 10:40
Filip: doprowadz do najprostrzej postaci 2 √75−2 √3+ √300
7 sty 21:19
marlena: √72+√32+√8
20 lut 11:59
ruby: (2x−y+4)−(z+14y)+1/2=
11 mar 15:26
sebek: 6α−(2α−3β)+(α−6β)
12 mar 19:50
kjhbk: bm
26 wrz 21:52
kjhbk: nie wiem jak to zrobic
26 wrz 21:53
werA:

2∠5+5∠5+∠5
18 paź 10:02
werA: (X+2Y)*X
(2a−b):3
2x+y
(a−b)2
18 paź 10:05
tbvgt:
19 lis 16:48
tbvgt: dawać kkurwa zad
19 lis 16:48
KubuS: (x−z)(z−3x) + (z+x)(z−x)
8 gru 14:48
niekrytykrytyk.pl:

ienkyty nrytyk
8 gru 16:50
ggg: nie
11 gru 16:55
kasia : jak się nauczyć tego nie komumam to podpowie jak się to robi
9 sty 20:40
liliana monika dikson.pl: Sama nwm xc
27 lut 14:26
aga: 6a−[2a−3b]+[a−6b]
4 mar 18:35