wykaż że prosta jest styczna
kasia: Wykaż że prosta l o równaniu y=34x+52 jest styczna do okręgu o równaniu
(x−3)2+(y+4)2=49
x=3 a y=−4 a r=7 to to wiem a co dalej?
11 mar 15:53
Ajtek:
Policz odległość środka okręgu od prostej

.
11 mar 15:54
jikA:
| | 3 | | 5 | |
Inny sposób to wstawić w miejsce y w równaniu okręgu równanie prostej y = |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | |
jednak ten sposób jest znacznie dłuższy od tego który napisał
Ajtek.
11 mar 15:59
kasia: Ax+By+c=0 to ten wzór?
11 mar 16:23
jikA:
Napisałaś wzór na postać ogólną funkcji liniowej.
11 mar 16:24
kasia: Ax+By+c=0 to ten wzór?
11 mar 16:25
kasia: to ten d=....
11 mar 16:28
jikA:
| | 3 | | 5 | |
Tak ten d na odległość punktu od prostej. Tylko że prostą y = |
| x + |
| musisz |
| | 4 | | 2 | |
przekształcić z postaci kierunkowej do postaci ogólnej.
11 mar 16:41