wzór newtona
Ania: Wie ktoś jak to obliczyć, krok po kroku
10 mar 18:21
Ania: pomoże ktoś
10 mar 18:31
Ania: | | | |
po prawej stonie powinno być | |
| | |
10 mar 18:32
Ania: pomoże ktoś
10 mar 18:42
Ania: ponawiam, może ktoś pomóc?
10 mar 19:26
10 mar 20:59
Jack:
rozpisz z def. dwumian.
10 mar 21:00
krystek: | | n! | | (n+1)! | |
2 |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 3!(n+1−3)! | |
10 mar 21:01
Ania: ja tam zauważyłam błąd powinno być..
| | n! | | (n+1)! | |
2* |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 3!(n−2)! | |
wiem, że mogę skrócić 2 i 2! po lewej stronie, ale co dalej

10 mar 21:04
zombi: Mozesz te pomnozyc obustronnie przez (n−2)! oraz rozpisac (n+1)! na (n+1)n!
10 mar 21:05
krystek: Jaki bład?
10 mar 21:06
Ania: czyli mam 6n!=n(n+1)!
10 mar 21:06
Ania: 2*C
n2=C
n+13
....o to mi chodziło
,gdzie C
nk−oznacza liczbę wszystkich k−elementowych kombinacji zbioru n− elementowego
10 mar 21:09
krystek: Ok
Zauważ : że: (n+1)!=n!(n+1)
10 mar 21:11
pigor: | | | | | | | |
jeśli ma to być tak : 2* | = | to z definicji symbolu Newtona | |
| | | | |
2>n i n+1>3 ⇔ n<2 i n>2 ⇔ n∊∅, więc takie równanie jest sprzeczne

,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | | |
chyba , że miało być tak : 2* | = | , to n>2 i n+1>3 ⇔ n>2 , wtedy |
| | | |
| | | | | | n(n−1) | | (n+1)n(n−1) | |
2* | = | ⇔ 2* |
| = |
| / *6 ⇔ |
| | | | 2*1 | | 3*2*1 | |
⇔ 6n(n−1)= n(n
2−1) ⇔ 6n−6= n
2−1 ⇔ n
2−6n+5= 0 ⇔
n=5 lub n=1, więc
odp.
n=5 − szukane rozwiązanie danego równania . ...
10 mar 21:15
Ania: 6n!=n!(n+1) | :n!
6=n+1
n=5 ?
10 mar 21:15