Znajdź wartości parametru m
das: Znajdź te wartości parametru m, dla których równanie (1−sinx)m2+2m+4sinx−8=0 ma rozwiązania.
Prosiłbym o rozwiązanie tego zadania sposobem przez liczenie delty bo mi coś nie wychodzi i nie
wiem gdzie robię błąd... z góry dzięki.
10 mar 15:22
Saizou : m
2−m
2sinx+2m+4sinx−8=0
4sinx−m
2sinx=−m
2−2m−8
sinx(4−m
2)=−m
2−2m−8
| | −m2−2m−8 | |
sinx= |
| zał m≠−4 m≠4 |
| | 4−m2 | |
sinx przyjmuje wartości z przedziału <−1:1>, zatem
10 mar 15:27
das: Dziękuję bardzo. A czy da się zrobić to zadanie inaczej i najpierw sprawdzić dla równania
liniowego a potem policzyć dletę Δ≥0 ?
10 mar 15:41
das: ?
10 mar 19:29
zombi: Ale rozwiązania masz rozpatrywać dla x, bo to x jest argumentem, m jest jedynie paramterem,
więc szukasz takich m, dla których sinx ma rozwiązanie, a sinx ∊ <−1, 1> stąd przyrównujesz
to co jest po prawej stronie
P≥−1 i P≤1
10 mar 19:52