oblicz pole trójkąta, promień okręgu opisanego
Sara: Zbadaj jakim trójkątem: ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym jest trójkąt o bokach 34,
34, 60. Oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) promień okręgu opisanego na tym trójkącie
10 mar 17:28
Janek191:
a = b = 34, c = 60
34
2 + 34
2 = 1 156 + 1 156 = 2 312 < 60
2 = 3 600
a
2 + b
2 < c
2 ⇒ trójkąt równoramienny jest rozwartokątny.
a)
h
2 = 34
2 − 30
2 = 1 156 − 900 = 256
h =
√256 = 16
Pole trójkąta
P = 0,5 c*h = 0,5 *60*16 = 480 j
2
============================
b)
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ a*b*c = 4 R*P ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
zatem
| | 69 360 | |
R = { 34*34*60}{4*480} = |
| = 36 18 |
| | 1 920 | |
==================================
10 mar 18:33
Patrycja: Bardzo dziękuję za odpowiedź.
10 mar 18:40