Całka
Mateusz: ∫ od 0 do 1 dxx2+4x+5
11 mar 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2+4x+5 = (x+5)(x−1)
rozklad na ulamki proste
i liczysz całki elementarne
11 mar 12:32
Ajtek:
Cześć
Artur, coś nie tak jest
11 mar 12:35
Mateusz: ale przecież x2+4x+5 nie równa się (x+5)(x−1)
11 mar 12:35
huehuehue: artur x2+4x+5≠(x+5)(x−1)
11 mar 12:35
huehuehue: mianownik w postaci kanonicznej
11 mar 12:36
huehuehue: potem podstaw za t=x+2 dt=dx
11 mar 12:36
Artur_z_miasta_Neptuna: heh ... fakt ... coś za szybko chcialem zrobić

x
2+4x+5 = x
2+4x+4 + 1 = (x+2)
2 + 1 <−−− to przekształcenie huehue Ci polecił
11 mar 14:27