matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
łukasz:
x
4
−x
2
−12=0
10 mar 18:33
bezendu:
t=x
2
t
2
−t−12=0 Δ=1
2
−4*1*(−12)=49
√
Δ
=7
1−7
t
1
=
=−3
2
1+7
t
2
=
=4
2
x
2
=4 x=−2 lub x=2
10 mar 18:36