naszkicuj wykres podanych funkcji
[f[Proszę o pomoc;]: 1. naszkicuj wykres podanych funkcji
f(x)=2 dla x≤0
f(x)=−x+2 dla 0<x<3
f(x)=−1 dla x≥3
g(x)=(x+2)2−4
a jak to zrobić
10 mar 18:37
Jolanta: y=2 spróbuj narysować ,albo napisz co to jest
10 mar 18:50
Jolanta:

cała linia to y=2 czyli f(x)=2 kolorowa Twoje zadanie
po lewej stronie x są ujemne czyli x<0 masz tez x=0 czyli wykres jest włącznie z zerem
do b) narysuj y=−x+2
10 mar 19:00
[f[Proszę o pomoc;]: na podstawie wykresu mam odpowiedzieć na takie pytania:
a) podaj dziedzinę funkcji
b) określ zbiór wartości tej funkcji
c) jakie miejsce zerowe ma ta funkcja?
d) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne
e) W jakim przedziale (przedziałach) funkcja jest rosnąca (malejąca)?
f) Dla jakich argumentów funkcja osiąga największą wartość? Jaka jest ta wartość?
10 mar 19:33
Jolanta: to odpowiedz na te pytania do wykresu ,który zrobiłam −kolorowa linia
10 mar 19:35
Jolanta: dziedzina to x
wartosci funkcj y
miejsca zerowe− to wartośc x,dla którego y=0
10 mar 19:38
Jolanta: Pomogę Ci o ile będziesz odpowiadać
10 mar 19:40
Jolanta: nie wiem jakim cudem jesteś w szkole średniej.
D(−∞.0>
y=2 funkcja stała
nie miejsc zerowych
załatw sobie korki bo nie dasz rady
10 mar 19:50
[f[Proszę o pomoc;]: a dla g(x)=(x+2)2−4 jak narysować wykres funkcji?
10 mar 19:55
Jolanta: a b) umiesz narysowac ?
10 mar 19:58
[f[Proszę o pomoc;]: nie bardzo
10 mar 20:00
Jolanta:

y=−x+2 bierzesz dowolne liczby np x=−2 x=0 x=3
x=−2 y=−(−2)+2=2+2=4
x=0 y=0+2=2
x=3 y=−3+2=−1
wykres czerwony bo dziedzina sa 0<x<3
10 mar 20:07
Jolanta:

y=−x+2 bierzesz dowolne liczby np x=−2 x=0 x=3
x=−2 y=−(−2)+2=2+2=4
x=0 y=0+2=2
x=3 y=−3+2=−1
wykres czerwony bo dziedzina sa 0<x<3
10 mar 20:07
Jolanta: Będę jeszcze klika minut wiec sie spręż. Od ilu do ilu na wykresie− czerwony−sa wartości y
10 mar 20:11
[f[Proszę o pomoc;]: dzięki ratujesz mi życie
10 mar 20:11
[f[Proszę o pomoc;]: od −1 do 2
10 mar 20:12
Jolanta: odpowiedz
10 mar 20:12
Jolanta: (−1.2) taki nawias bo −1 ani 2 nie należy
miejsce zerow czyli dla jakiego x y=0
0=−x+2 wylicz
10 mar 20:14
[f[Proszę o pomoc;]: y=−o+2=2
10 mar 20:16
Jolanta: to y=0 nie x zobacz na wykresie .gdzie przecina oś x
0=−x+2 przenies x na lewą stronę
10 mar 20:17
Jolanta: Miejsce zerowe x=2
10 mar 20:19
Jolanta: D) dla jakich argumentów czyli xów −funkcja przyjmuje wartosci ujemne .Patrzysz gdze y sa
ujemne
10 mar 20:22
[f[Proszę o pomoc;]: dla 1 2 3
10 mar 20:23
Jolanta: oczywiscie od miejsca przeciecia −czyli 2 do 3
f(x)<0 dla x∊(2,3)
funkcja malejąca dla x ∊(0,3)
10 mar 20:25
Jolanta: y ujemne są pod osia x nad osia sa dodatnie
następna to funkcja stała taka linia równoległa do osi x tylko w miejscu y=−1 zaznacz na
kolorowo x na prawo od 3 3 tez należy bo nawias ≥
nastepne wymnóz nawias przez 2 i wybierz x tak jak pokazywałm i policz y narysuj
y=2x+4−4
y=2x
10 mar 20:30