Janek191:
S
1 = 85 km − długość odcinka szosy
S
2 = 60 km − długość drogi polnej
t = 3 h 12 min − czas całkowity
| | km | |
v1 = [ v2 + 10 ] |
| − prędkość jazdy po szosie |
| | h | |
v
2 − prędkość jazdy po drodze polnej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v
1 = ?, v
2 = ?
Mamy
S = S
1 + S
2 = 85 + 60 = 145
| | S1 | | S1 | | 85 | |
t1 = |
| = |
| = |
| |
| | v1 | | v2 + 10 | | v2 + 10 | |
zatem
| | S | | 145 | | 1 450 | | 5 | |
vśr = |
| = |
| = |
| = 45 |
| |
| | t | | 3,2 | | 32 | | 16 | |
ale
więc
| | 85 | | 60 | |
10*[ |
| + |
| ] = 32*1 |
| | v2 + 10 | | v2 | |
| 850 v2 + 600*( v2 + 10) | |
| = 32 |
| ( v2 + 10)*v2 | |
| 850 v2 + 600 v2 + 6 000 | |
| = 32 |
| v22 + 10 v2 | |
1 450 v
2 + 6000 = 32 v
22 + 320 v
2
32 v
22 − 1 130 v
2 − 6 000 = 0
Δ = 1 276 900 + 768 000 = 2 044 900
√Δ = 1 430
| | 1 130 + 1 430 | | 2560 | |
v2 = |
| = |
| = 40 |
| | 64 | | 64 | |
oraz
v
1 = 40 + 10 = 50
Odp. Średnia prędkość jazdy po szosie v
1 = 50 km/h, a średnia prędkość jazdy po drodze
polnej v
2 = 40 km/h.
=================
Uwaga:
Coś te prędkości są za duże − źle dobrane dane.
Janek jechał rowerem, czy motocyklem ?