Układ równań
Dudek: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań: x+y2−4=−3y+(2+y)2
(x+y)2−2xy+x=x2+y2−y−4
11 mar 12:45
aniabb:
x+y2−4 = −3y +4+4y+y2 ⇒ y=x−8
x2+2xy+y2 −2xy +x=x2+y2−y−4 ⇒ y=−x−4
zatem
x−8 = −x−4
2x=4
x=2
y=−6
11 mar 13:01
aniabb:

niebieska y=x−8
zielona y=−x−4
przecięcie to rozwiązanie x=2 y=−6
11 mar 13:03
PW: Równania stają się banalne po wykonaniu działań:
x+y2−4=−3y+4+4y+y2
x−4=y+4
y=x−8 (interpretacja geometryczna − prosta o równaniu właśnie takim)
(x+y)2−2xy+x=x2+y2−y−4
x2+2xy+y2−2xy=x2+y2−y−4
x=−y−4
y=−x−4 (interpretacja geometryczna − prosta o równaniu właśnie takim)
narysować dwie proste i zobaczyć, gdzie się przecięły.
Rozwiązanie algebraiczne układu równań
y=x−8 ∧ y=−x−4
chyba nie wymaga pomocy.
11 mar 13:12
PW: aniubb marne moje trudy (nie odświeżałem); dobrze, że nie różnimy się w poglądach.
11 mar 13:14
aniabb: PW 
nie na marne Twoje trudy.. przynajmniej wiadomo że tym razem się nie
pomyliłam
11 mar 13:17