funkcja
fabia: b)x4−3(x2−1)=7(x2−3) bardzo prosze o rozwiazanie
11 mar 11:17
11 mar 11:17
Skipper:
obudź się −

to nie jest funkcja ... to równanie−
11 mar 11:18
fabia: ano tak sory
11 mar 11:33
Janek191:
x
4 − 3*( x
2 − 1) = 7*( x
2 − 3)
x
4 − 3 x
2 + 3 = 7 x
2 − 21
x
4 − 10 x
2 + 24 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( − 10)
2 − 4*1*24 = 100 − 96 = 4
√Δ = 2
więc
| | 10 − 2 | | 20 + 2 | |
x2 = |
| = 4 ∨ x2 = |
| = 11 |
| | 2 | | 2 | |
x = − 2 ∨ x = 2 ∨ x = −
√11 ∨ x =
√11
=======================================
11 mar 12:03
fabia: | | 1 | |
korzystajac z wykresu funkcji y= |
| (x) naszkicuj wykresy podanych funkcji |
| | 2 | |
11 mar 12:24
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html najpierw poczytaj i przerob zadania a potem rozwiaz swoj przyklad wedlug tego .
Druga spraswa . To powyzej zadanie co dales /as rozumiesz czy tylko prezepisales/as . Jesli
dobrze zwrociles/as uwage to Janek policzyl Δ z rownania dwukwadratowego(bo masz je takie
x
4−10x
2+24=0) . jesli uczono Cie inczej to zrob podstawienie za x
2=t i otrzymasz rownanie
t
2−10t+24=0 i teraz roazwiazuj jak Cie uczono
11 mar 12:58