matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 967,
966
,
965
,
964
,
963
,
962
,
961
,
960
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
ARECZEEEEEEEEEEEE:
pomocy please, w piątek egzamin i nie potrafię rozwiązać takiego równania zespolongo z=−i
3
motyl:
a) O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5%?(odpowiedź podaj z dokładnością do dziesiątej części procenta)
9
S O G :
POMOCY, SPRAWDZIAN A JA NIE UMIEM Dwaj inżynierowe pracująć razem opracowaliby projekt w ciągu 12 dni. Jeden z nich po 10 dniach
1
Dawid:
2 log
4
8 −
1
3
log
4
64=
2
paula :
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz punkty: A=(−4,−2), B=(3,1), C=(−5,0), D=(3,−3),
16
misha:
http://imageshack.us/f/32/dsc01470yt.jpg/
11
givi:
Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj dziedzinę, zbiór wartości, równania asymptot, przedziały monotoniczności.
4
bezendu:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie xy+5x+2y+3=0 ? Proszę o jakąś wskazówkę
5
aguska:
rownanie cos alfa=0,5
0
,
5
spelnia kat? wyszlo 45stopni
3
iza:
a) log
5
x = 3
0
Dawid:
Wartość wyrażenia
√
81
2
27
4
* 3=
0
lily:
Dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny. odcinek laczacy wierzcholek gornej podstawy granistoslupa ze srodkiem ciezkosci dolnej podstawy ma dlugosc 8 i tworzy z plaszczyzna
0
lily:
Dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny. odcinek laczacy wierzcholek gornej podstawy granistoslupa ze srodkiem ciezkosci dolnej podstawy ma dlugosc 8 i tworzy z plaszczyzna
3
anka :
rozwiąż ukłąd równan
1
JJ:
Pomocyy! Ciąg geometryczny: 1) a
n
= 5 (p
2
+1)* 2
2n+1
4
Stach:
Witam, chciałbym poprosić o rozwiązanie zadania:
http://i.imgur.com/AKnlAC4.png
0
lzabcia:
uprość wyrażenie tak, aby wystepowała w nim jedynie funkcja cosinus. Oblicz jego wartość dla cosa=1/2, gdzie "a" jest kątem ostrym.
1
hej:
Czy wie ktos gdzie znajde zbior warunkow takich jak np dwa rozne pierwiastki, jeden pierwiastek dodatni itp?
0
aaa:
Dwóch jednakowo silnych przeciwników gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich: a) wygrac jedna partie z dwóch, czy dwie
0
aaa:
Rzucono dwie kostki do gry. Znalezc prawdopodobienstwo zdarzen polegajacych na tym, że: a) suma wyrzuconych oczek równa sie 8, a różnica 4; b) suma
1
aaa:
Udowodnic, że jeżeli ZLξ ma absolutnie ciagła dystrybuante F(x) , to ZL η= F(ξ) ma rozkład jednostajny na odcinku [0; 1].
1
aaa:
Rozkład dyskretnej ZL ξ dany jest wzorem
5
Warszawiak:
Siema
...ma ktoś zrobiony zbiór zadań MATeMatyka z nowej ery Poziom podstawowy i rozszerzony 1 ... a dokładnie dział Funkcje ( dział 3 cały... ) ! Za pomoc z góry dzięki xD
2
Danzel:
x
3
= 64x
1
paula:
lim sup (a
n
∩ b
n
)⊂lim sup (a
n
) ∩ lim sup (b
n
)
1
Danzel:
x
3
= 64x
0
DobryGość:):
1
1
2
+
=
1 − cosα
1 + cosα
sin
2
α
Nie wiem jak to rozwiązać, pomocy
2
magdaaaaaaaaa:
W ostrosłupie prawidlowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, zaś wysokość tego ostrosłupa jest równa
√
6
. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do
2
Ma:
bardzo prosze o pomoc. Zbadaj monotonicznosc funkcji a) f(x):= −2x +3, gdy x∊R
1
Sliczna Madzia:
Rzucamy 4 razy monetą oblicz prawdopodobienstwo ze wypadnie 2 razy orzeł
0
tomciop:
Proszę o pomoc.
√
27
36
−
7
12
:0,5=
6
Ala:
jesli x
2
+ y
2
= 84 i xy = 35, to kwadrat sumy liczb x, y jest równy ?
1
tomciop:
√
25
36
−
7
12
/0,5=
1
aaa:
Student zna odpowiedz prawidłowa na 20 z 30 pytan. Jakie jest prawdopodobienstwo prawidłowej odpowiedzi na dwa wylosowane pytania?
7
Disraeli:
Uprość wyrażenie:
6
Kris:
Oblicz granicę ciągu a
n
= [(2n−3) / (2n+2)]
1−2n
1
osioł:
19−y=−8 ile wynosi y
2
muszka:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest o 9
√
3
mniejsze od pola powierzchni calkowitej .Przekątna ściany bocznej ma długość
√
34
Oblicz:
3
ratX:
Prosił bym kogoś o pomoc w sprawdzeniu czy wykonałem zadania poprawnie. A więc
0
aaa:
Dwóch jednakowo silnych przeciwników gra w szachy. Co jest bardziej prawdopodobne dla każdego z nich: a) wygrac jedna partie z dwóch, czy dwie
0
aaa:
A, B i jeszcze 8 osób stoja w kolejce. Znalezc prawdopodobienstwo tego, że miedzy A i B w kolejce stoja 3 osoby.
0
aaa:
Rzucono dwie kostki do gry. Znalezc prawdopodobienstwo zdarzen polegajacych na tym, że: a) suma wyrzuconych oczek równa sie 8, a różnica 4; b) suma
2
Basiaa:
Bardzo prosze o jak najwiecej wskazowek bo w ogole nie potrafie zrobic tego zad. wyznacz wszystkie wartosci wspolczynnika b,dla ktorych funkcja f ma dokladnie jedno miejsce
3
Fresh:
O funkcji y = −2x + 7 mówimy że:
22
ewe7:
Punkty A=(2,0) B=(8,3) C=(7,4) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego o podstawie AB. Wyznacz współrzędne wierzchołka D tego trapezu.
10
....:
Ile wszystkich ścian i krawedzi ma ostrosłup: a) trójkatny
2
grzesiek:
podstawa prostopadłościanu jest kwadratem. przekątna prostopadłościanu ma długość 3 cm i tworzy z podstawą kąt 45 stopni. obliczobjętość prostopadłościanu oraz pole powierzchni
2
Lukii:
mam pytanko jak wyglada wykres funkcji:
3
krzysiek:
x
2
∫
dx
x+2
proszę o pomoc w rozwiązaniu przez podstawianie
3
kala:
Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (a
n
) w którym: a
1
=−5
5
Monia :
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 cm i 16cm obraca sie wokół przeciwprostokątnej. Oblicz objętość powstałj bryły.
3
magduśka:
Oblicz graniece (o ile isteniej)
1−x
lim
x
→
1
(z prawej strony)
|x−1|
2
kama:
ja to rozwiazac?
1
Wioletta:
Teoretycznie wiem, ze dziedzinę wyznacza się z mianownika, ale spotkałam się też z przykładami gdzie po wyliczeniu dz. z mianownika liczono tez z licznika?
0
mixer93:
W pierwszej urnie jest 8 kul białych i 2 czarne, a w drugiej urnie sa 2 kule białe i n czarnych. Prawdopodobienstwo wylosowania czarnej kuli z pierwszej urny jest o 0,2 mniejsze od
2
Aniaa:
jak rozwiązać coś takiego
Oblicz p−stwo tego, że spośród 3 losowo spotkanych osób:
13
Agnes:
:::rysunek::: Oblicz obwody narysowanych trójkątów.
0
Lila:
Jak rozwiązać to zadanie?: a) 3
√
5
−2+
√
5
−2=
32
Matrias:
http://w162.wrzuta.pl/obraz/99bs55xu70D/sprawdzian Błagam pomóżcie mi, potrzebuje na zaliczenie a nie ogarniam..
1
zyx:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
2x
x
2
+1
# Wykaż, że jeśli a>b≥1, to f(a)<F(B)
3
kasia:
Proste l i k o równaniach l:y=(m−3) x−1, k:y=
1
7
x+1 są równoległe dla?
6
Michał:
mógłby ktoś pomóc?
0
please:
w jakim programie zrobilibyście korytarz niepewności do wykresu funkcji liniowej?
1
Wioletta:
przykład wziełam z tej strony. Zaciełam sie w połowie przykładu i nie rozumiem czemu jest tak rozpisany (dokładniej drugiej linijki)
5
Aniaa:
Móglby ktoś sprawdzić czy dobrze myślę
2
mandarynka:
ktore z ponizszych rownan opisuje prosta równoległą do prostej y=2/3x +4 A. y= −2/3x +4
0
Patiii :
W pojemniku znajduje się : 5 kul czerwonych, 3 kule białe i 2 kule zielone. Losujemy tylko jeden raz, jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowana kula bedzie zielona. Opisz zdarzenie
21
Kipic:
Hardcorowe niema lipy
wyznacz wsyztskie rozwiazania rownania nalezace do przedzialu <0;2π>
2
kasia:
Jeśli jeden z kątów przyległych jest 5 razy większy niż drugi, to większy z tych kątów ma miarę
1
Patiii :
1
Ciastko:
Znajdź równania prostych zawierających dwusieczne kątów wyznaczonych przez proste: x+y−8=0 i 7x−y−8=0
7
icanfly:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego: a) 6,12,24,.. b)8,−4,2,... c)25, 12, 58,... d)22, 2,2 , 0,22,... e) −13, −1 , −3,...
4
Mariola:
Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, którego podstawa ma promień 10cm, a powierzchnia boczna jest półkolem.
6
Ozi_Ozi:
:::rysunek::: trójkącie ABC dwusieczna kąta B przecina bok AC w punkcie B1. Przez punkt B1 prowadzimy
3
Janek:
Naszkicuj wykres funkcji (1/2)
|x−2|
4
Wioletta:
6⋀2/ x⋀2−25/ 6⋀2/ (x−5)(x+5)/ x⋀2+5x * 3x = x(x+5) * 3x
1
Ozi_Ozi:
:::rysunek:::
3
Angelica:
Rozwiąż nierówności: a) (1
1
3
)
x
2
−
x
<(
3
4
)
−
6
3
Daniel:
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi następującego przykładu (zbiór dla klasy 2 liceum; autorzy − Kałczkow, Kurczab; zadanie nr 5.6 g):
0
Kiełbasiarz:
udowodnij że jeśli
a
b
c
a
b
c
+
+
=0 to
+
+
=0
b−c
a−c
a−b
(b−c)
2
(a−c)
2
(a−b)
2
14
krzywy5:
Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego wynosi P. Przez krawędź podstawy tej brył poprowadzono płaszczyznę, która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest nachylona
2
nord221:
Zad.1. Stront − 90 ma okres połowicznego rozpadu T=28 lat. po jakim czasie początkowa masa próbki tego
8
iggy:
Doprowadź do najprostszej postaci:
15
G.:
Chcę zapytać czy dobrze rozwiązałam ten przykład ?:
0
nord221:
Czy ktoś potrafi rozwiązać oto te dwa zadania z matematyki dla klasy 2 liceum ?
25
Ala:
jesli log
3
5=a ⋀ log
3
45=b, to liczba log
3
5 + log
3
45 jest równa ?
13
Krzychu:
o: x
2
+y
2
+8x−2y+13=0; l: y=x
2
Ania:
Rozwiaz rownanie: a) w
3
+i=0
2
klaauudiaxd:
pochodna z
√
3x
moze mi to ktoś rozpisać
1
Vaniol:
Różnica miar kątów środkowego i wpisanego ,opartych na tym samym łuku, jest równa 35
o
. Oblicz miary każdego z tych kątów.Podaj odpowiedź
2
grzesiek:
obwód podstawy walca wynosi 8π. oblicz jego objętość oraz pole powierzchni całkowitej jeżeli wiadomo że przekątna przekroju osiowego tego walca tworzy z wysokością kąt 30 stopni
2
pio:
granica lim
sinx−sina
x−a
x→a
14
Ja:
x
2
− 4x + 3 = 0
8
anonim:
wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego, którego kąt ostry α spełnia warunek: a) tgα=2sinα b) sinα−cosα=0
8
ahu8:
1. Napisz równanie okręgu do którego należą punkty (1,2) i (5,6) jeżeli środek leży na osi X.
17
leneek:
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wybrany w sposób losowy punkt kwadratu |x| < 1, |y| < 1 jest punktem leżącym wewnątrz okręgu o równaniu x
2
+ y
2
= 1.
7
Misia:
Rozwiąż układy równań
0
elczupakabra:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
2
FruVita :
http://matematyka.pisz.pl/strona/3056.html czemu m zostało wciągnięte pod nawias
2
Sandruśka:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono dwa równoległoboki ABCD i ABEF. Uzasadnij, że czworokąty CDAG oraz
5
funkcje:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale f(x)=x2− 7x+ 10 <−3,4>
2
funkcje:
wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) w punkcie x0: f(x)=x3 − 2x2
1
wiolka:
1. 4
x
+8=3*2
(
x+1)
3
Maciejjjjj:
Dany jest trójkąt prostokątny o obwodzie 24 i długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt r=2. Wykaż że długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny
0
grzesiek:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni a krawędz podstawy ma 4 cm. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
5
klaauudiaxd:
wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
5
proszę o pomoc!:
Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji: f(x)=(x2−1)e do x
0
Dzieki:
x
2
−6
|x
2
−6|
x−2
narysuj wykres funkcji f(x) =
oraz g(x) =
*
i
x−2
|x−2|
x
2
−6
podaj ich zbiory wartosci
3
proszę o pomoc!:
Wykaż, że funkcja f(x)=5x−cosx nie ma ekstremów lokalnych. Wyznacz przedziały montoniczności tej funkcji
7
alm:
Na okręgu o promieniu 1 opisano trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długości x i y.
4
nicki :
:::rysunek::: Dany jest równoległobok o wymiarach podanych na rysunku oblicz pole tego równoległoboku
? czy
3
131313:
Zbadaj monotoniczność ciągu: an=(1+1/n)
n
0
memo:
1. (x+1)(x
2
+2)+(x+2)(x
2
+1)=2 2. x
8
−15x
4
−16=0
2
Wioletta:
6⋀2/ x⋀2−25/ 6⋀2/ (x−5)(x+5)/ x⋀2+5x * 3x = x(x+5) * 3x
5
Dorcia8919:
hej
potrzebuję pomocy aby obliczyć całki a nie mam zielonego pojęcia jak się to robi...moje przykłady to...
1
aNKA:
Zapisujemy liczbę o bardzo długim rozwinięciu dziesiętnym. Występują w nim po kolei wszystkie liczby naturalne: 0,123456789101112131415....
4
henio:
Cześć
Mam takie pytanie:
17
beny:
wyznacz NWW I NWD liczb: 300 i 990
2
tit:
obliczyc
√
i
5
+ i
10
+ i
15
5
131313:
Wykaż, że równanie sin2x*sin(x+π/3)=1 nie posiada rozwiązań
1
Emil:
Marcin ma zapięcie szyfrowe, w którym jako kod otwierający może ustawić dowolny ciąg złożony z czterech cyfr od 0000 do 9999. Marcin chce ustawić kod, w którym suma dwóch pierwszych cyfr
3
Artur:
Rozwiąż nierówność:
10
peccatoribus :
Jak uprościć to wyrażenie:
(2x−1)(x
2
+x+1) − (x
2
+ x + 1)(2x+1)
(x
2
+ x + 1)
2
? Proszę o pomoc.
1
jola:
Promień koła opisanego na kwadracie jest o 2 większy od promienia koła wpisanego w ten kwadrat. oblicz sumę tych promieni
11
Matematyk:
Dla jakich wartości parametru m układ równań:
6
Asia:
W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 9:16. Oblicz stosunek:
7
Ania:
Cześć chłopaki <3 Błagam pomóżcie mi!
10
Miecia:
Ktos moze mi pomóc obliczyc całkę oznaczoną ∫
0
∞
x
3
/3
9
dhd:
:::rysunek::: P=10kN
343
g.:
oblicz pochodne funkcji:
2
aNKA:
Ile liczb mniejszych od 1000 ma nieparzystą liczbę dzielników
4
Emil:
Adam i Paweł wykonują wspólnie pracę w ciągu 12 dni, a sam Adam wykonuje tę samą pracę w ciągu 18 dni. W ciągu ilu dni wykonałby tę pracę sam Paweł
8
Antek:
Jaki jest następny wyraz ciągu 1,1,1,1,2,2,2,3,4,4,5,7,8,9,12,15,17,.... ? Podaj ogólną regułę?
3
Madzia:
3
20
* 27
40
jest równa :
0
Dzieki:
narysuj wykres funkcji f(x) =
x
2
−6
x−2
oraz g(x) =
|x
2
−6|
|x−2|
*
x−2
x
2
−6
i podaj ich zbiory wartosci
5
gość:
Oblicz sumę m*n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli am=1/n i an=1/m (m≠n)
12
;)):
Asia przed maturna rozwiazywala zadania testowe z matematyki codziennie taka sama liczbe zadan i w sumie rozwiazala 448 zadan. jesli rozwiazywalaby codziennie o 4 zadania wiecej to
8
zrobi ktoś?:
oblicz największą wartość funkcji kwadratowe f(x)= −10x
2
−21x+10 w przedziale <−1,2> prosze jak to będzie?
trzeba liczyć p i q w tym ale jak ?
12
zbychu:
a)
5
celina:
Wartość wyrażenia
x
5
+x
4
+x
3
+x
2
+x+1
x
2
+x+1
dla x =
3
√
2
wynosi:
9
guniesiwy:
Oblicz wartość wyrażenia
11
słoneczko;):
wyznacz wszystkie wartosci m dla ktorych funkcja kwadratowa f(x)= − x
2
+ 2X− m
2
przyjmuje wartości ujemne dla kazdej liczby xe R
19
XZ:
:::rysunek::: Wszystkie krawędzie prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego mają długość a. Wierzchołki A,
17
Mateo_GK:
mam takie zadanie: 1) wyznacz liczne n wyrazów ciagu arytmetycznego majac dane: a) Sn=420; a1=7; r=3
5
Kasia:
Pomoże ktoś?
3
Frosty:
W zbiorze wszystkich ludzi określony predyktat: Z: xZy ⇔ z zna y. Używając jedynie zymboli Z, zmiennych x, y, z...., spójnuków zdaniowych kwantyfikatorów i nawiasów zapisać zdanie:
1
celina:
Dla dowolnych różnych liczb rzeczywistych x i y liczba
x
x−y
+
y
y−x
:
1
hahnne:
Jeśli
x
3
+11x+3
x−1
= x
2
+px + q +
r
x−1
, dla każdego x ≠ 1, to liczba p+q+r jest podzielna przez:
3
hahnne:
Funkcja f dana jest wzorem f(x) = x + x
3
+ x
5
+ ...+ x
2011
. Wtedy:
2
Monika:
Oblicz miejsca zerowe wielomianu a)R(x)=x(x+2)(x−7)(x+1) b)W(x)=x
3
−9x
2
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
3
bryłka:
Wyrażenie |3 − 2
√
2
| − |2
√
2
− 3| jest równe: A.6 − 4
√
2
2
ver:
Wykaż że liczba a = sin(
π
6
+
π
12
+
π
24
+ ...) jest miejscem zerowym funkcji f(x)= 4x
2
− 3
22
bubu:
znajdź asymptoty funkcji:
9
Paula:
jest tu ktos? xD
4
Paula:
W trójkącie równobocznym ABC dana jest wysokość |CD|=3. Średnica okręgu opisanego na ty trójkącie ma długość?
18
Nici:
Oblicz granice a) \lim
x −> 0+
x
sinx
3
Marcin:
x
∫
dx
√
3−x
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki przez podstawienie...
4
Kipic:
wyznacz dziedzine funkcji f(x) =
√
2sinx −1
4
witek:
dane są wielomiany W(x)=x
2
+3x+2
2
zadanie:
na ile wszystkich roznych sposobow mozna ustawic na szachownicy 8 x 8 dwa pionki bialy i czarny tak aby bialy pionek stal na polu bialym a czarny na polu czarnym?
2
Street:
−3sin
√
3x
(ln(cos
√
3x
))'=
cos
√
3x
*2
√
3x
2
meg:
o co w tym zadaniu chodzi?
prosze o wskazówke
rzucamy sześcienną kostką do gry podaj rozkład wartosci wyrzuconych oczek.oblicz wartosc srednia i odchylenie standardowe liczby
4
~JIM:
Może i proste zadanie, ale mam kompletną pustke. Mam trzy punkty o wspołrzednych (−3,1) (−1,−5) (0,0). Obliczcie pole tego trójkąta.
3
Y:
−25−5
√
3
4
√
3
Czy da się cokolwiek z tym dalej zrobić?
4
Krzychu:
wykaż, ze dla dodatnich a,b,c zachodzi:
3
tatar2:
Rzucamy trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia : liczby oczek w trzech kolejnych rzutach będą kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
15
jaryn93:
Mam obliczyć taką granicę
4
Antek:
Przez punkt P należacy do wnętrza trójkata poprowadzono proste równoległe do jego boków i otrzymano trzy trójkąty i trzy równoległoboki o wspolnym wierzcholku P.
8
marta:
prosze o pomocmarta: Aga1.: {1,2,3,4,5,6,7} IAI=7*7, bo na pierwsze miejsce możesz postawić dowolną cyfrę z 7 cyfr, więc masz 7
1
Sabrina:
Uzasadnij, że sześciokąt wypukły może mieć co najwyżej dwa katy wewnętrzne o miarach mniejszych niż 60 stopni
1
Sabrina:
Dwusieczne kątów A i B trójkąta ABC przecinają sie w punkcie M. Przez punkt M poprowadzono prosta równoległa do boku AB, przecinają boki AC i BC odpowiednio w punktach P i Q. Wiedząc,
9
marta:
prawdopodobienstwo l.: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania 2 cyfry i zapisujemy je w
5
Robert:
Wyrażenie W=(sin60−sin45)(sin60+sin25)ma wartość
1
roseee:
f(x)=
x+2
x−4
1
boruc:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznej wiedząc ze α należy (0,90) ∪ (90,180)
3
xyz:
Niby proste równanie, a mam wątpliwości..
5
ela:
Określ dla jakiej wartości parametru m równanie ||x − 3| − 4| = m ma dwa rozwiązania?
4
Bronek Komorowski:
wyznacz parametr m (x
2
−4)(x+m)=0
12
Monina:
Bardzo proszę wytłumaczcie mi jak to jest zrobione:
5
Przemek:
Liczba miejsc zerowych funkcji y=3
x−2
to
7
monika:
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu. Wiem, że trzeba jakoś zacząć, że
12
MAGDA 667:
Rozwiąż równanie (x − 5)
2
− (x − 3)
2
=4(x − 2)
8
sinus:
Dla jakich wartości parametru m rownanie x
2
+ (m − 3)x − 2m + 6 = 0 ma dwa rożne pierwiastki , oba wieksze od 1?
10
xxx:
w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 2 i 6 wpisano okrąg o promieniu r. oblicz pole koła o promieniu r
90
prosze o pomoc:
please na jutro musze miec to zrobione: Oblicz:
3
niobe:
Zwracam się z prośbą do osób, które posiadają zbiór zadań Pawłowskiego do klasy 2 linia 1 ponadstandardowa. Czy ktoś byłby tak miły i zeskanował lub zrobił zdjęcia rozdziału
4
Kora:
nowy samochód za 100 000 zł traci na wartości każdego roku tyle że na koniec pierwszego roku jest wart tylko 4/5 tego ile byl wart na początku . oblicz wartość samochodu po 6 latach
6
Pierwiastek:
:::rysunek::: Zad. 1. Oblicz pole trapezu równoramiennego przedstawionego na rysunku. Tam gdzie jest kąt to
7
Pierwiastek:
zad. Pole równoległoboku o kącie ostrym 30 stopni wynosi 16, a jeden z boków jest dwukrotnie dłuższy od drugiego boku. Wyznacz obwód tego równoległoboku oraz wysokość między parą boków
8
jaryn93:
Granica funkcji:
sin7x
lim
x→π
sin5x
7
ziutka:
Rozwiaz nierownosc |x
2
−x|−|x−5|≤3
11
ziutka:
rozwiaz rownanie
√
1+x
+
√
1−x
=
√
x+2
8
kruk :
Do dziedziny funkcji f określonej wzorem f(x)=
1
√
x
2
+2x−8
10
Kora:
liczbe 312 rozłóż na trzy czynniki tworzące ciąg geometryczny jeżeli wiadomo że trzeci wyraz jest o 192 większy od pierwszego
0
ania:
bardzo proszę o pomoc
wiedząc, że sinα+cosα=1/√2 oblicz: a) |sinα−cosα| b)sin4α+cos4α
1
pic:
Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego ścianami bocznymi kąty α, β, γ. Wykaż, że cos
2
α + cos
2
β + cos
2
γ = 2.
1
marian:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2438.html
7
pll:
Na powierzchni kuli o promieniu R=√313 cm znajdują się dwa jednakowe okręgi, ktorych płaszczyzny są prostopadłe. Wspólna cięciwa AB tych okręgow ma długość 10cm. Oblicz
5
pryncypał:
Dany jest trójmian kwadratowy: w(x)=x
2
+2x−3:
7
qu:
jak rozwiązwać całke:
archiwum 967,
966
,
965