Potrzebna pomoc
Ja: x2 − 4x + 3 = 0
Jak to zrobić i ogólnie tego typu zadania ?
25 lut 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ = .... ile

x
1 =

x
2 =
25 lut 15:54
Ja: Nie do końca rozumiem. Jeśli chodzi o wiecej info to brak. Dopiero zaczynam robić rownania
kwadratowe więc zbytnio nie wiem jak się za to zabrać
25 lut 15:56
25 lut 15:56
Ja: Czyli Δ= 16−12 = 4
Pierwszy x wychodzi wtedy= −4 a drugi wychodzi z licznikiem 0 ?
25 lut 16:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle (Δ dobrze)
patrz wzory
25 lut 16:00
Dominik: Δ ok, x1 x2 zle
25 lut 16:00
Ja: Racja. Zapomniałem o pierwiastku

Czyli
Pierwszy X = −3
Drugi X = −1 ?
25 lut 16:02
Dominik: zle
25 lut 16:03
Ja: Przecież b=4 czyli −b−√Δ = −4−2 czyli −6 i podzielić na 2a gdzie a = 1 to jest −3
25 lut 16:06
Dominik: b = −4
zatem −b = 4
25 lut 16:07
Ja: Yhym. Myślałem ze znaku nie ruszamy no ale ok. Czyli
Pierwszy X = 1
Drugi X = 3
25 lut 16:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
Domnik −−− o 16:02 dobrze wyliczył pierwiastki
25 lut 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... oki ... źle
25 lut 16:10
Dominik: | | c | | −b | |
oczywiscie, ze zle. ze wzorow viete'a |
| = 3 = 3 * 1 i |
| = 4 = 3 + 1 |
| | a | | a | |
x = 3 v x = 1
25 lut 16:11