Granice
jaryn93: Granica funkcji:
x nie zbiega do 0 i nie wiem jak się za to zabrać...
24 lut 20:42
sushi_ gg6397228:
to sobie podstaw pod "x" te "π" i potem zrob redukcje o "2π" parę razy
24 lut 20:44
jaryn93: | | sinπ | |
no właśnie wyszłoby |
| = 1 , |
| | sinπ | |
| | 7 | |
ale w odpowiedziach jest napisane że powinno wyjść |
| |
| | 5 | |
24 lut 20:52
Magda: z de l'Hospitala proponuję
24 lut 20:53
jaryn93: a jeśli jeszcze nie doszedłem do pochodnych?

da jakoś radę?
24 lut 20:55
jaryn93: myślę że to po prostu błąd i argument powinien zbiegać do 0...
24 lut 20:56
24 lut 21:02
asdf: mozesz taki myk:
y = pi − x, czyli y = pi − y
x−> pi, czyli y−> 0
za x podstawiasz pi − y
za x−> pi wstawiasz y−> 0
| | sin(7(pi−y)) | |
limy−> 0 |
| = |
| | sin(5(pi − y)) | |
| | sin(7pi− 7y)) | |
limy−> 0 |
| = |
| | sin(5pi − 5y)) | |
| | sin(pi− 7y)) | |
limy−> 0 |
| = |
| | sin(pi − 5y)) | |
druga ćwiartka:
sin(pi − 7y) = sin7y
sin(pi − 5y) = sin5y
| | sin(7y)) | |
limy−> 0 |
| = .. to juz dasz rade |
| | sin(5y)) | |
24 lut 21:04
jaryn93: wielkie dzięki
24 lut 21:19