granica
Jedna szybka granica:
sin7x
lim = −−−−
x→π sin5x
W odpowiedziach mam 7/5, co wyszłoby po przekształceniu licznika i mianownika do tego takiego
wzoru (sinx)/x=1, ale w nim x musi dążyć do 0, a tutaj dąży do PI i nie wiem w jaki sposób ma
wyjść to 7/5. Jak po prostu chciałbym podstawić PI, to wychodzi chyba symbol nieoznaczony
[0/0]?
26 lis 01:26
Basia:
| 7x*sin7x | | 5x | |
| * |
| = |
| 7x | | 5x*sin5x | |
| 7x | | sin7x | | sin5x | |
| * |
| * |
| = ...................... |
| 5x | | 7x | | 5x | |
26 lis 01:28
Godzio:
sin(7x) = − sin(7x − 7π) = − sin(7(x − π) )
Tak samo z sin(5x) i podstawienie: t = x − π, wtedy mamy
26 lis 01:31