monika: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu.
Wiem, że trzeba jakoś zacząć, że
a2+b2=c2
a12+(a1q)2=(a1q2)2
ale to jest jedno równanie i dwie niewiadome. Nie wiem jak ułożyć drugie do układu równań.
21 mar 09:27
monika: Podnoszę zadanie. Może jednak ktoś chciałby pomóc.
21 mar 10:08
monika: Nikt nie wie...
21 mar 10:53
monika: Up, up
21 mar 11:16
Kona: Z.: a1>0, q>1
a12+(a1q)2=(a1q2)2
a12+a12*q2=a12*q4 ∥:a12
1+q2=q4
Oznaczmy z=q2 (z jest >1), a więc q=√z (tylko liczba dodatnia − patrz założenie)
1+z=z2
Stąd −z2+z+1=0 (równanie kw.) Δ=5 , z1=1+√5 (akceptujemy, bo >1) , z2=1−√5 (liczba
ujemna − odrzucamy)
q=√z
A więc ostatecznie q=√1+√5
21 mar 11:59
Kora: poprawka
z1=1+√5\2 (akceptujemy, bo >1) , z2=1−√5\2 (liczba
ujemna − odrzucamy)
wynik
q=√(1+√5)\2
24 lut 21:47
Bogdan:

a > 0
| a2 | | q2 | |
| + a2 = a2q2 / * |
| ⇒ q4 − q2 − 1 = 0, |
| q2 | | a2 | |
| | 1 − √5 | |
Δ = 5, q2 = |
| < 0 sprzeczność |
| | 2 | |
| | 1 + √5 | |
lub q2 = |
| ⇒ q = ... |
| | 2 | |
24 lut 21:56
Saizou :

wariant 1 gdy x>0 q>1
x
2+x
2q
2=x
2q
4
x
2+x
2q
2−x
2q
4=0
x
2(1+q
2−q
4)=0 q
2=t
x
2(−t
2+t+1)=0
−t
2+t+1=0
Δ=1+4=5
| | −1+√5 | | 1−√5 | |
t2= |
| = |
| sprzeczność |
| | −2 | | 2 | |
| | 1+√5 | | 1+√5 | |
q=√ |
| lub q=−√ |
| sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
wariant 2 a>0 −1<q<1
x
2q
4+x
2q
2=x
2
x
2q
4+x
2q
2−x
2=0
x
2(q
4+q
2−1)=0 q
2=t
x
2(t
2+t−1)=0
t
2+t−1=0
Δ=1+4=5
| | −1+√5 | | −1+√5 | |
q=√ |
| lub q=−√ |
| sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
ostatecznie
Jeśli czegoś nie pomyliłem
24 lut 22:14