Równanie trygonometryczne
xyz: Niby proste równanie, a mam wątpliwości..
tgα=tg2α ⇔ α=0
Prawda, czy nie?
24 lut 22:23
PW: | | π | | π | |
Tangens jest funkcją różnowartościową na (− |
| , |
| ), jeżeli więc przyjmuje te same |
| | 2 | | 2 | |
wartości dla dwóch różnych argumentów, to argumenty te muszą się różnić o wielokrotność π:
2α=α+kπ, k∊C,
czyli α=kπ.
Jednym z pierwiastków równania jest 0.
Generalnie więc równoważność napisana przez Ciebie nie jest prawdziwa (chyba że rozwiązujemy
| | π | | π | |
równanie tylko na przedziale (− |
| , |
| )). |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 22:32
Mila:
α=2α+kπ
α=kπ, k∊C
24 lut 22:33
xyz: faktycznie

dzięki wielkie
24 lut 22:38