zzz
ziutka: rozwiaz rownanie
√1+x+√1−x=√x+2
24 lut 20:59
sushi_ gg6397228:
dziedzina, obustronnie do kwadratu
24 lut 21:00
ziutka: no ok wpadlam na to ze obustronnie do kwadratu tylko stanelam na tym:
2√1+x√1−x co z tym zrobic?
24 lut 21:03
sushi_ gg6397228:
√a * p{b]= √a*b
wyrazy w pierwiastkiem po jednej stronie, reszta na druga; teraz drugi raz do kwadratu
24 lut 21:05
ziutka: a czy dziedzina to x∊<−1,0>U<2,∞>?
24 lut 21:05
sushi_ gg6397228:
czy √1−500 czy to jest dodatnie
24 lut 21:06
ziutka: sushi doszlam do czegos takiego:
2|1−x|=−x2+x
no i z wlasnosci wartosci bezwzglednej napisalam cos takiego
1−x dla x≥1
|1−x|={
−1+x dla x≤1
czy dobrze?
jak tak to co z tym dalej zrobic?
24 lut 21:10
ziutka: no nie jest dodatnie
24 lut 21:11
sushi_ gg6397228:
jakoś po chińsku to liczysz
jak podniesiesz do kwadratu, to nie rób wartości bezwzględnych
24 lut 21:12
ziutka: a mozna nie robic wartosci bezwzglednej podnoszac pierwiastek do kwadratu?
24 lut 21:14
sushi_ gg6397228:
od tego jest założenie, ze wartośc jest dodatnia
co innego √(x−4)2=|x−4|
24 lut 21:16
ziutka: eh chyba musze sobie zostawic to zadanie na jutro
24 lut 21:18