mechanika zadanie
dhd:

P=10kN
α=30
wyznacz reakcje stosując
Moment względem pkt B
24 lut 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozłóż sobie siłę P na składowe Px i Py
reszta to czysta formalność
24 lut 22:47
dhd: P*cos30 * 2a − R *2a=0
Pcos30=R
R=5√3 ?
24 lut 22:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to niby jest R

reakcja ... ale jak ona działa

w jakim kierunku

jeszcze raz napiszę −−− rozłóż na składowe P
x i P
y
i licz reakcję R
x i R
y (albo jak wolisz oznaczenia: R i H)
24 lut 22:50
dhd: to nie mam pojęcia
24 lut 22:51
dhd:
24 lut 22:53
dhd: ale mam policzyć tylko względem momentu chyba, bez Pix i Piy
24 lut 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak w ogóle to co to za przedmiot

Czy to jest rama

jeżeli tak to jakie są podpory
24 lut 23:05
rupert: ∑MiB= −Q*a− P*cos 30 * 2a + P*sin30 * a − RAX* 2a = 0
25 lut 13:03
rupert: aj miało być RAY
25 lut 13:04