Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale
funkcje: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale
f(x)=x2− 7x+ 10 <−3,4>
25 lut 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczysz wartość funkcji na krańcach
szukasz wierzchołka paraboli i sprawdzasz czy leży w badanym przedziale (jeżeli nie, to nie
bierzesz go pod uwagę)
z tych punktów wybierasz najmniejszą i największą wartość
25 lut 15:30
funkcje: a mógłby mi to ktoś powoli obliczyć i wytłumaczyć?
25 lut 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyjasnienie masz (a raczej intrukcję)
a policzyć powinieneś sam/−a
25 lut 15:35
funkcje:

f'(x)=2x − 7
2x−7=0
2x=7
x=7/2
i co dalej?
25 lut 15:43
25 lut 15:45