h
peccatoribus : Jak uprościć to wyrażenie:
| (2x−1)(x2+x+1) − (x2 + x + 1)(2x+1) | |
| |
| (x2 + x + 1)2 | |
? Proszę o pomoc.
25 lut 11:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
w liczniku masz:
(a−b)*(c) − (c)*(a+b) = c*[(a−b) + (a+b)] <−−− grupowanie
25 lut 11:27
peccatoribus : Ok. Dziękuję.
Jak wyznaczyć dziedzinę wyrażenia:
Próbowałem tak:
ln
2x ≠ 0
e
ln2x ≠ e
0 //1.
lnx ≠ 0 //2.
e
lnx ≠ e
0
x ≠ 1
nie jestem pewien poprawności przejścia 1→2.
D = x ∊ (1; +
∞)
25 lut 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
lnx <−−−−− x∊(0,+
∞) założenie logarytmu
ln
2 ≠ 0 <−−−− x≠1
więc ostatecznie masz
25 lut 12:26
peccatoribus : x ∊(0;1) ∪ (1; +∞) tak chyba powinno być, nie?
25 lut 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie tak
25 lut 12:35
peccatoribus : Nie bardzo wiem jak rozwiązać takie równanie:
mnożę przez x:
e
1/x(x−1) = 0
zlogarytmować nie bardzo bo ln0...
25 lut 13:34
krystek: e1/x=0 lub x1=0
25 lut 13:44
krystek: x−1=0 miało być
25 lut 13:45
peccatoribus : ∀x∊ℛ: e1/x >0 więc tylko (x−1) = 0 ⇒ x = 1. Tak?
25 lut 13:45
krystek: tak
25 lut 14:08