Graniastosłup trójkątny
krzywy5: Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego wynosi P. Przez krawędź podstawy
tej brył poprowadzono płaszczyznę, która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest nachylona
do płąszczyzny podstawy pod kątem π/4
27 sty 21:58
Anna: Brak polecenia. Dokończ.
27 sty 22:05
krzywy5: ojej.gapa ze mnie. Oblicz pole przekroju
27 sty 22:11
Anna: Już pomagam.
27 sty 22:24
krzywy5: ?
27 sty 22:57
Anna:
| | π | |
Dane: Pp = P, α = |
| = 450 PABK = ? |
| | 4 | |
| a2√3 | | 4P | | 4P√3 | |
| = P ⇒ a2√3 = 4P ⇒ a2 = |
| = |
| ⇒ |
| 4 | | √3 | | 3 | |
a = 2
√P√33
| | a√3 | | √3 | |
hp = |
| = |
| * 2√P√33 = √3P√33} |
| | 2 | | 2 | |
α = 45
0 ⇒ h
1 = h
p*
√2
h
1 =
√3P√3 *
√2 =
√6P√3
| | 1 | | √P√3*√6P√3 | |
PABK = |
| * 2√P√33 * √6P√3 = |
| = |
| | 2 | | √3 | |
| | √18P2 | | 3P√2 | | 3P√6 | |
= |
| = |
| = |
| = P√6 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
27 sty 23:00
krzywy5: dzięuje
27 sty 23:06
Bogdan:
Czy ten przekrój może być trapezem?
27 sty 23:18
Sosen: Graniastosłup prosty nie musi być graniastosłupem prawidłowym. Czyli nie wiemy na pewno czy
trójkąt w podstawie jest równoboczny.
Zadania nie pomogę rozwiązać, bo sam nad nim myślę

Wiem tyle, że nie można założyć tego, że w podstawie jest trójkąt równoboczny.
Jeśli się mylę to poprawcie.
17 kwi 22:29
Kejt: ano nie musi.. więc nie wolno tak założyć..
17 kwi 23:15
moskitoQ: To w sumie proste zadanie, ale też długo się z nim męczyłam ^^
P podstawy = 12a*h podstawy
P przekroju = 12a*h przekroju
zauważmy, patrząc na rysunek wyżej, że skoro α= π4= 45o
to taki sam kąt jest naprzeciwko kąta α, więc z własności trójkątów ekierkowych:
|KC| = h podstawy
h przekroju = h podstawy √2
a więc P przekroju = 12a*h podstawy √2 = P podstawy √2 = P√2
13 sty 01:36
dupa: πΔ≥Ωncvbnmvbm≥vbvb∊nm
16 kwi 15:55
Mila: moskito, można dodać,
że KL jest wysokością przekroju na podstawie tw. o trzech prostopadłych.
16 kwi 16:08
lala: anna masz błąd tam gdzie jest
h1 powinno być:
wtedy P= P√2
7 lut 22:21
k: jh
25 lut 17:06
olcia: kurde nie ogarniam
17 wrz 17:12
fikhegwiuog: βγδ←αγδπΩ≤≥ kto jest bossss ?
12 lis 17:39
tyu:

może się komuś przyda. To jest chyba najłatwiejsze rozwiązanie.
Pole
podstawy=
0,5*a*h Bok "a" w obu trójąktach jest taki sam.
Pole
przekroju=
0,5*a*h*
√2 zatem po podstawieniu
Pole
przekroju=
Polepodstawy*
√2=
P*
√2
28 sie 22:11