Układ równań
bezendu: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie xy+5x+2y+3=0 ?
Proszę o jakąś wskazówkę
25 lut 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
5x+xy+2y+3 = 0
x(5+y) +2(5+y) −7 = 0
(x+2)(5+y) = 7
jako, że x,y mają być całkowite ... to 5+y musi dzielić bez reszty liczbę 7
sta:
5+y = −7 lub −1 lub 1 lub 7
25 lut 19:35
bezendu: dziękuje
25 lut 19:38
Eta:
x,y€C
(x+2)(5+y)=7 =1*7=7*1=(−1)*(−7)=(−7)*(−1)
x+2=1 i y+5=7 ⇒
i "śmigaj" teraz dalej samodzielnie
25 lut 19:41
bezendu:
(x,y)=(−1,2)∨(5,−4)∨(−3,−12)∨(−9,−6)
25 lut 19:45