Proszę o Sprawdzenie i Pomoc!
ratX: Prosił bym kogoś o pomoc w sprawdzeniu czy wykonałem zadania poprawnie.
A więc
Zad 1 Rozłóż trójmian kwadratowy na czynniki liniowe:
Y=2x
2−3x−2
Delta wyszła 25? czyli pierwiastek 5?
x1=−2
x2=0,5
2x
2−3x−2=2(x+2)(x−0,5)
sprawdzi ktos i pomoze?
Zad 2 Rozwiąż równanie kwadratowe y=x
2−8x+12
delta mi wyszła 16? czyli pierwiastek wynosi 4?
x1=−6
x2=−2
R3(−nieskonczonosci,6)(−2,nieskonczonosci)

Zad 3 Rozwiążnierówność kwadratową x
2+4x−12<0
delta mi wyszła 64? czyli pierwiastek 8?
x1=−6
x2=2
x3(−nieskonczonosci,−6)(2,nieskonczonosci)

zad 4 Tutaj już bym prosił o pomoc Przekształć wzór funkcji kwadratowej na postać iloczynową i
kanoniczną
f(x)=−3x
2+5x+6
25 lut 18:12
Godzio:
Zad. 1
x1 = 2, a nie −2
x2 = −0,5, a nie 0,5
Ale postać iloczynowa jest ok, więc wnioskuje że literówka
Zad. 2 Trochę dziwne polecenie, ale niech będzie
No i to samo, x1 = 6, x2 = 2
Odpowiedź też nie wiem skąd się wzięła bo nierówności nie widzę, 3 nie sprawdzam bo pewnie te
same błędy
25 lut 18:19
ratX: dziekuje a moze moglbys /moglby ktos mi pomoc z zadaniem 4 ?
to rozumiem ze przy 2 zadaniu nie pisze sie dziedziny i wykresu bo nie jest to nierownosc?
25 lut 18:42
25 lut 18:44