..
meg: o co w tym zadaniu chodzi?
prosze o wskazówke rzucamy sześcienną kostką do gry podaj
rozkład wartosci wyrzuconych oczek.oblicz wartosc srednia i odchylenie standardowe liczby
wurzuconych oczek.
| | 1+2+3+4+5+6 | |
srednia to bedzie poprostu |
| czy jak bo nie rozumiem? |
| | 6 | |
16 sty 13:53
meg: ?
16 sty 20:14
Paula :): Dokładnie tak, ale to nie wszystko.
Najlepiej zrobić sobie tabelkę:
xi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
−−|−−−|−−−−|−−−|−−−−|−−−|−−−−
pi | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6 | 1/6
Masz już obliczoną średnią z twojego wzoru, wyjdzie EX= 3,5
Teraz trzeba obliczyć wariancję ze wzoru w2=(x1−EX)2+(x2−EX)2+......+(Xn−EX)2 i to wszystko
przez n
w2= (1−3,5)2+(2−3,5)2+(3−3,5)2+(4−3,5)2+(5−3,5)2+(6−3,5)2 / 6 = 2,9
Następnie liczymy odchylenie standardowe:
√w2= √2,9=1,7
25 lut 00:23