ciag
Kora: nowy samochód za 100 000 zł traci na wartości każdego roku tyle że na koniec pierwszego roku
jest wart tylko 4/5 tego ile byl wart na początku . oblicz wartość samochodu po 6 latach
eksploracji.
ile wyniesie q? 4/5?
24 lut 20:14
Kejt: tak, a 6 to liczba wyrazów.
24 lut 20:15
Kora: nie wychodzi mi
licze
a6=a1*q(6−1)
a6=32768
a w odp mam 26214,40zl
24 lut 20:23
sushi_ gg6397228:
bo źle liczysz lata
a1= 100 000 * 0,8
a2= 100 000 * 0,82
...
24 lut 20:31
rupert: Tak naprawde to samochod po 6 latach straci na wartosci okolo 48 tys, po dwoch juz traci 30
proc. czyli 30 tys a w zadaniu wynik 26214,40 zł po 6 latach − nie mam pytań

ale coz to
tylko matematyka
24 lut 21:24