wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego, którego kąt ostry α spełnia warunek:
anonim: wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego, którego kąt ostry α spełnia warunek: a) tgα=2sinα
b) sinα−cosα=0
27 sty 14:33
Artur z miasta Neptuna:
b) sin = cos ⇒ α = 45
o
więc kąty to 45, 45, 90
| | sin | |
a) |
| = tg = 2sin ⇔ 1 = 2sincos ⇔ sin 2α = 1 ⇒ 2α = 90o ⇒ α=45o |
| | cos | |
założenie cos α≠0 więc α≠0
o
więc kąty to 45, 45, 90
27 sty 14:38
anonim: dziękuje
27 sty 14:43
zxy:

| | sinα | | sinα | |
tgα = 2sinα => |
| = 2sinα => |
| =2 |
| | cosα | | cosα*sinα | |
| | 1 | | 1 | |
=> |
| =2 => cosα= |
| => α=60* |
| | cosα | | 2 | |
α=60*
β=180*−150*=30*
27 sty 14:47
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... w a) zrobiłem błąd −−− powinno być tak jak "zxy" napisał (nie skróciłem sinα po obu
stronach równania)
27 sty 14:50
pigor: o, coś nie tak w a) , bo
a) tgα=2sinα ⇒ sinαcosα=2sinα ⇒ cosα = u{1]{2} i α − ostry ⇒ α =60
27 sty 14:51
anonim: no rzeczywiscie, zxy ma dobrze, ale i tak dzieki wam obu za pomoc
27 sty 14:53
Tomek: 2sin alfa − tg2 beta dla alfa = 45* i beta = 60*
tg B dla 60 to ?
25 lut 16:05
25 lut 16:07