Wyrażenie
bryłka: Wyrażenie |3 − 2√2| − |2√2 − 3| jest równe:
A.6 − 4√2
B.4√2 − 6
C.0
D.6
Pomóżcie. Proszę.
24 lut 23:14
Licealista: jeżeli wartość wyrażenia pod wartościa bezwzględną jest <0 to wyrażenie zmiania znak na
przeciwny jeżeli >0 to pozostaje bez zmian oszacuj rozmiar 2√2 i zobacz czy jest większe czy
mniejsze od 3.
24 lut 23:20
bryłka: dziękuję za cenną wskazówkę.
24 lut 23:34
Janek191:
3 − 2√2 > 0, więc I 3 − 2 √2 I = 3 − 2 √2
2 √2 − 3 < 0, więc I 2 √2 − 3 I = − ( 2 √2 − 3 ) = 3 − 2√2
zatem
I 3 − 2√2 I − I 2 √2 − 3 I = 3 − 2√2 − ( 3 −2 √2 ) = 0
Odp. C
======
25 lut 09:11