Oblicz sumę m*n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli am=1/n i an=1/m
gość: Oblicz sumę m*n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, jeśli am=1/n i an=1/m (m≠n)
Nawet treśli nie zrozumiałem, jakieś wskazówki?
24 lut 23:48
gość: ktoś, coś?
24 lut 23:55
gość: trochę czytelniej przepisane, ktoś zna drogę do rozwiązania?
25 lut 00:22
pigor: ..., wychodzi mi
Smn=12(1+mn) . ...
25 lut 00:50
pigor: ... , a więc widzę, to np. tak : (1)
Smn=12mn(a1+amn)= ? − szukana suma,
gdzie
am= 1n i an=1m ⇒
⇒ a
1+(m−1)r=
1n i a
1+(n−1)r=
1m /− stronami i (2)
amn= a1+(mn−1)r ⇒
⇒ (m−1−n+1)r=
1n−
1m i a
1=
1n−(m−1)r ⇒ (m−n)r=
m−nmn ⇒
⇒
r=1mn i m≠n, więc a
1=
1n−
m−1mn ⇔ a
1=
m−m+1mn=
1mn ⇔
⇔ (3)
a1= 1mn= r, to stąd i z (2)
a
mn=
1mn+
mn−1mn=
1+mn−1mn ⇔
amn= 1, zatem stąd i (3) :
a1+amn= 1mn+1 , więc z (1) S
mn=
12mn(
1mn+1) ⇔
⇔
Smn= 12(1+mn) − szukana
suma mn wyrazów ciągu . ...
25 lut 12:00
gość: Dzięki bardzo
25 lut 12:35