Prawdopodobieństwo - losowy punkt kwadratu
leneek: Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wybrany w sposób losowy punkt kwadratu |x| < 1, |y| < 1
jest punktem leżącym wewnątrz okręgu o równaniu x2 + y2 = 1.
Wiem, że okrąg będzie o środku (0, 0) oraz o promieniu 1. Ale jak obliczyć pole kwadratu?
24 lut 18:51
Aga1.:

A nie powinno być IxI≤1 i IyI≤1?
24 lut 19:33
leneek: Nie, dobrze jest napisane. A kwadrat ma chyba leżeć wewnątrz okręgu, a nie na zewnątrz, jeśli
dobrze rozumiem treść zadania.
24 lut 19:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego krawdat ma leżeć wewnątrz okręgu ... gdyby tak bylo to bez liczenia ... P(A) = 1
bo każdy punkt kwadratu leży wewnątrz okręgu ... a tak nie jest
24 lut 19:45
Aga1.: IxI<1⇔−1<x<1
IyI<1⇔−1<y<1
Rysunek jest poprawnie wykonany.
Masz odp?
24 lut 19:50
leneek: Nie bardzo rozumiem.
Ale chyba nie będzie tak, jak Aga1 narysowała, bo w poleceniu pisze, że |x|<1 i |y|<1. Więc
kwadrat będzie wewnątrz okręgu.
A wynik jest taki π/4. Może to w czymś pomoże?
24 lut 19:51
n,ick:
24 lut 19:54
leneek: Z tego wynika, że długość boku kwadratu wynosi 2. To by się zgadzało:
πr2/a2 = π/4
Ale dalej nie wiem, dlaczego tak?
24 lut 19:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
niby dlaczego ma być wewnątrz okręgu ... narysuj proste ... x=1 ; x=−1 ; y=1 ; y=−1
wnętrze powstałe przez te proste ... to Twoj kwadrat
a okrąg jest wewnątrz tego kwadratu ... bo to okrąg o środku w 0,0 oraz promieniu 1
24 lut 19:59
leneek: Okej, w sumie uważam, że macie racje, a jak wytłumaczycie |x| < 1, |y| < 1?
A jeśli będzie, że punkt kwadratu |x| < 1, |y| < 1 jest punktem leżącym na zewnątrz okręgu o
równaniu x2 + y2 = 1?
24 lut 20:03
Trivial:

To wtedy interesuje Cię część powstała przez wycięcie z tego kwadratu koła.
24 lut 20:31
Mila: LIczysz prawdopodobieństwo zdarzenia
punkt należy do kwadratu i do koła
Ω − zbiór wszystkich punktów kwadratu
A− część wspólna kwadratu i koła
24 lut 20:33
leneek: Bardzo ogromnie dziękuję,
tylko jest błąd w obliczeniu, powinno być:
π*1222 = π4
24 lut 21:17
24 lut 21:18
Mila: Oczywiście 12=1
24 lut 21:25
Mila: ?
24 lut 23:39
leneek: Witam Mila, teraz nie rozumiem, dlaczego później napisałaś pytajnik?

To znaczy, że nie było żadnego błędu?
25 lut 15:59
Mila: Dobrze zauważyłaś, wszystko w porządku, to przypadkowy był post.

Pracuj dalej.
25 lut 16:01