Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli;
Krzychu: o: x2+y2+8x−2y+13=0; l: y=x
22 lis 22:58
Eta:

Jeżeli zadanie jest zamknięte.. wystarczy narysować okrąg i prostą w ukł. współrzędnych
o:(x+4)
2+(y−1)
2=4 S(−4,1) r=2
22 lis 23:12
rumpek: Ostatnie zadanie na dzisiaj:
x
2 + y
2 + 8x − 2y + 13 = 0
(x
2 + 8x + 16) − 16 + (y
2 − 2y + 1) − 1 + 13 = 0
(x + 4)
2 + (y − 1)
2 = 4
S = (−4, 1)
r = 2
Liczę odległość prostej y = x od środka okręgu: −x + y = 0
| | |(−1) * (−4) + 1 * 1 + 0| | | |4 + 1| | |
d = |
| = |
| = |
| | √(−1)2 + 12 | | √2 | |
d > r
także nie są styczne (0 pkt wspólnych). Jakby gdzieś się pomylił w obliczeniach to sobie
popraw.
22 lis 23:12
Eta:
22 lis 23:13
rumpek:
22 lis 23:20
Krzychu: Bardzo dziękuje
22 lis 23:35
patt: x2 +y2 = 1
L: y=x
25 lut 15:07
patt: wzajemne połozenie prostej i okregu
25 lut 15:09
Eta:

prosta jest sieczną tego okręgu −−−−− ma z nim 2 punkty wspólne
25 lut 15:15
patt: a śa do tego jakies obliczenia ?
25 lut 15:19
Janek191:
Eto − proszę zajrzeć na
forum/188832.html
25 lut 15:25
Mateusz: Tak robisz analogiczne obliczenia jak rumpek
25 lut 15:26
patt: Dziekuje bardzo . a jezeli x 2+y2 −1=0 −x+y=0 i obliczyc układem równan?
25 lut 15:54
Mateusz:
Znaczy jesli masz wyznaczyć punkty wspolne prostej o tego okręgu to wtedy układ równan
rozwiązujesz
25 lut 16:40