PLANIMETRIA
Maciejjjjj: Dany jest trójkąt prostokątny o obwodzie 24 i długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
r=2. Wykaż że długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny
25 lut 14:53
Saizou :

P=24
a+b+c=24
a
2+b
2=c
2
oblicz boki i pokaż że tworzą one c. arytmetyczny
25 lut 15:02
Maciejjjjj: niewiem jak tu obliczyć pierwszy bok, z czego ? W książce jest napisane c = 12 − 2 = 10 . Tego
nie rozumiem skąd to się wzięło.. Połowa trójkąta = 12 , r = 2 , a więc połowa obw. trójkąta −
promień = bok ?
25 lut 15:21
Eta:

|AB|=a+b−4
Ob=24 ⇒ a+b+a+b−4=24⇒ a+b=14 to |AB|=
c= 10 to a
2+b
2=100
a+b=14
a
2+b
2=100 to a=6 i b=8 lub a=8 i b=6
trójkąt o bokach:
6,8,10 −−− tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy=2
c.n.u
25 lut 15:31