całka
qu: jak rozwiązwać całke:
∫ctg
2xdx =
męczę się z nią i wychodzi mi co prawda dobrze −x ale nie wychodzi mi −ctgx
24 lut 17:24
Godzio:
| | cos2x | | 1 − sin2x | | 1 | |
ctg2x = |
| = |
| = |
| − 1 = (−ctgx − x)' |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
24 lut 17:33
Mila:
| | cos2x | | 1−sin2x | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫( |
| −1)dx=−ctgx−x+C |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
24 lut 17:33
qu: no dobrze.. a czemu nie wychodzi jak zastosowałem wzór:
sin2x = 1 − cosx
24 lut 19:17
qu: znaczy sin2x = 1 − cos2x
24 lut 19:18
Mila: No, na pewno wyjdzie, ale chyba bardziej skomplikowany wariant.
24 lut 19:35
qu: aha czyli w sumie mam liczyć na szczęście przy wyborze tych 2 wzorów
24 lut 19:48
Mila: Niezupełnie, masz otrzymać w miarę prostą całkę.
Jeśli zrobisz trochę zadań, to będziesz wiedział jak postąpić.
24 lut 20:53