wyrazy ciągu
Antek: Jaki jest następny wyraz ciągu 1,1,1,1,2,2,2,3,4,4,5,7,8,9,12,15,17,.... ?
Podaj ogólną regułę?
24 lut 22:49
Krzychu: Antek: gdzie takie zadania dają

?
24 lut 22:51
Mila: Antek wrzuca nietypowe zadania, a potem nie zagląda do rozwiązań, to chyba nie warto się
trudzić.
24 lut 22:53
Antek: Zaglądam przeciez. A zadania są z łamigłowek, które staram się rozwiązywać
24 lut 22:58
Mila: No to jeśli zaglądasz, to powinieneś zasygnalizować wpisem, aby rozwiązujący wiedział, że nie
na próżno pracował.
24 lut 23:01
Antek: Przepraszam Mila, masz rację. Dziękuję CI.
24 lut 23:01
Antek: to jednak nic nie zauwazacie?
24 lut 23:44
PW: Zauważamy, zauważamy. Kolejne wyrazy powstają w wyniku sumowania dwóch spośród poprzednich.
3=2+1, 4=2+2, 4=2+2, 5=3+2, 7=4+3, 8=4+4, 9=5+4, 12=7+5, 15=8+7, 17=9+8, a następny będzie
12+9,
to już widać, i ile trzeba się cofnąć?
Antek − powiedz, znasz rozwiązania i sprawdzasz nas, czy rzeczywiście szukasz pomocy?
25 lut 00:17
Antek: hm... powinienem teraz zapisać to jakoś wyrazem ogólnym ?
cofamy sie co 2 wyrazy , stad następna liczba ma wartosci 21

sprytne

// Nikogo nie sprawdzam. Dziękuję Wam za pomoc. Warto tutaj zaglądać.
25 lut 12:47