Oblicz pole trójkąta
~JIM: Może i proste zadanie, ale mam kompletną pustke. Mam trzy punkty o wspołrzednych (−3,1) (−1,−5)
(0,0). Obliczcie pole tego trójkąta.
24 lut 22:14
24 lut 22:18
~JIM: Dzięki
24 lut 22:20
Mila:

1) Możesz metodą z gimnazjum:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P▭−(P1+P2+P3)=3*6−( |
| *2*6+ |
| *1*5+ |
| *1*3)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=18−(6+2,5+1,5)=18−10=8
2) Możesz sprawdzić ,czy trójkąt jest prostokątny
AB=
√12+32=
√10
BC=
√12+62=
√37
AC=
√22+62=
√40
√402=?
√102+
√372
40≠10+37
3) ZA pomocą wektorów
BA→[−3;1]
BC→[−1;−5]
| | 1 | |
P= |
| *|(−3)*(−5)−1*(−1)|=8 |
| | 2 | |
25 lut 00:04
25 lut 00:04