mam pytanie do Ety albo kogoś innego
marta: prawdopodobienstwo
l.: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania 2 cyfry i zapisujemy je w
kolejnosci losowań otrzymując liczbe dwucyfrowa. oblicz prawdopodobienstwo,ze bedzie to
liczba
parzysta.
26 sie 11:19Eta:
Witam za moment pomogę
26 sie 12:47Eta:
losowanie bez zwracania
na pierwsze miejsce mozesz wybrać dowolną cyfrę z siedmiu
a na drugie już tylko doawolną ale z sześciu ( bo nie może sią powtorzyć ta pierwsza
wybrana)
z reguły mnożenia
|Ω| = 7*6= 42 takich liczb dwucyfrowych
A−− wylosowana liczba dwucyfrowa ma być parzysta, czyli
musi kończyć się liczbą parzystą
zatem na ostatnie miejsce mozemy wybrać tylko jedną z : 2, 4,6
wtedy na pierwsze miejsce mozna wybrać tylko jedną z sześciu pozostałtych
dla wybranej 2 lub wybranej 4 lub wybranej 6
mamy:
IAI= 6*1 +6*1+6*1= 6*3= 18
IAI P(A) =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =.....
podstaw i dokończ
IΩI
26 sie 12:55Eta:
Powinno być " musi się kończyć cyfrą parzystą"
26 sie 12:57Eta:
Szkoda I ,że się "zmył(aś/eś)bez słowa , a szkoda
No cóż, jakoś to przeżyję !
26 sie 13:04l.: juz jestem
26 sie 13:08l.: dzięki wielkie za pomoc
26 sie 13:08Eta:
No to teraz powiem,że jest mi bardzo miło
Czy chociaż rozumiesz to rozwiązanie?
26 sie 13:14Eta:
Podaję takie zad. dla Ciebie:
Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwie cyfry ( bez zwracania)
tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby nieparzystej.
czekam na podanie przez Ciebie tego rozwiązania
26 sie 13:17Eta:
A jak rozwiążesz te zadania, jeżeli losowanie będzie ze zwracaniem
Pomyśl i napisz
26 sie 13:19l.: tak tak rozumiem to zozwiązanie
26 sie 14:08l.: Ω= 5*4 =20
na drugim miejscu moge miec tylko 2 i 4 a na pierwszym 4 z pozostałych liczb
moc A = 4*3=12
12 P(A)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20
26 sie 14:12l.: aa przepraszam pomyłka miało byc liczby nieparzystej
26 sie 14:12l.: Ω=5*4=20
liczby nieparzyste 1,3,5 i do tych licz moge wybrac 4 inne czyli 3*4=12
Moc A=12
P(A)= 1220
26 sie 14:22l.: ze zwracaniem Ω =25
26 sie 14:25Eta:
26 sie 15:28patasia: nie rozumiem jak to jest z losowaniem ze zwracaniem bo bez zwracania to
wiem. czy jesli biore
ze zwracaniem to Ω jest 2 razy wieksza niz bez zwracania ? czy byłaby możliwość pomocy
bardzo proszę bo przerabiam własnie arkusze maturalne
14 kwi 12:34Aga1.: {1,2,3,4,5,6,7}
IAI=7*7, bo na pierwsze miejsce możesz postawić dowolną cyfrę z 7 cyfr, więc masz 7
możliwości.
Użyta za pierwszym razem cyfra wraca do zbioru i lodujesz drugą cyfrę (jedną z siedmiu), znów
masz 7 możliwości , mnożąc możliwości masz IΩI
A− liczba dwucyfrowa parzysta( na końcu musi być cyfra parzysta)
Na początku jedna z 7, na końcu jedna z 3, bo parzyste w tym zbiorze to{2,4,6}
IAI=7*3.
24 lut 21:31
marta: Aga1.: {1,2,3,4,5,6,7}
IAI=7*7, bo na pierwsze miejsce możesz postawić dowolną cyfrę z 7 cyfr, więc masz 7
możliwości.
Użyta za pierwszym razem cyfra wraca do zbioru i lodujesz drugą cyfrę (jedną z siedmiu), znów
masz 7 możliwości , mnożąc możliwości masz IΩI
A− liczba dwucyfrowa parzysta( na końcu musi być cyfra parzysta)
Na początku jedna z 7, na końcu jedna z 3, bo parzyste w tym zbiorze to{2,4,6}
IAI=7*3.
Aga1.: napisała IAI=7*3.
czy nie powinno być 6 zamiast 7 i dlaczego jest wartość bezwględna
24 lut 21:35
24 lut 21:36
Mila: Zadanie?
Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania 2 cyfry i zapisujemy je w
kolejnosci losowań otrzymując liczbe dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo,ze bedzie to liczba
parzysta.
Ω=7*6
Losujemy kolejno dwie cyfry
A − wylosowano liczbę parzystą
(NP) na pierwszym miejscu nieparzysta jedna z {1,3,5,7}, na drugim parzysta , jedna z {2,4,6}
4*3=12 możliwości
(PP) na pierwszym miejscu parzysta jedna z {2,4,6}, na drugim parzysta , jedna z pozostałych
3*2 =6 możliwości
|A|=12+6=18
W wartości bezwzględnej piszemy moc zbioru( liczebność)
24 lut 22:01
Eta:
24 lut 22:15
marta: Aga1.: napisała IAI=7*3.
czy nie powinno być 6 zamiast 7 i dlaczego jest wartość bezwględna
tak rozumię ale pytałam o to co napisała Aga 1 o zwracaniu
24 lut 22:36
Mila: Zobacz w drugim poście, tam wyjaśniłam.
24 lut 22:38
marta: jeszcze raz dziekuje
24 lut 22:41
Mila: Wszystko już rozumiesz?
24 lut 22:48
marta: mysleże tak ,ale w tym co jest wyżej ,nie wiem jak będzie z innymi przykładami ale to juz nie
dzsiaj za bardzo jestem zmeczona dzieki i dobranoc
24 lut 22:57