działania na pierwistkach
Monina: Bardzo proszę wytłumaczcie mi jak to jest zrobione:
2√28−5√700−3√50 =
4√7−50√7−15√2 =
46√7−15√2
24 lut 20:41
Magda: √28 =
√4 * 7 =
√4 *
√7 = 2 *
√7
i tak dalej
24 lut 20:47
jaryn93: 2√28−5√700−3√50=
=2√4*7−5√100*7−3√25*2=
=2√22*7−5√102*7−3√52*2=
=2*2√7−10*5√7−5*3√2=
=4√7−50√7−15√2=
=−46√7−15√2=
24 lut 20:48
Mila:
2√28=2*√4*7=2*√4*√7=2*2√7=4√7
5√700=5*√100*7=5*√100*√7=5*10*√7=50√7
3√50=3*√25*2=3*√25*√2=15√2
4√7−50√7−15√2=
=−46√7−15√2
24 lut 20:49
Monina: Świetnie, tak coś mi podpowiadało ale wolałam się zapytać fachowców

DZIĘKUJE
24 lut 20:50
Krzysiek: np tak √28=P{4*7}=√4*√7=2√7 wiec 2*√28=2*2√7=4√7
√700=√100*7=√100*√7=10√7 wiec 5*√700=5*10√7=50√7
√50=√25*2=√25*√2=5√2 wiec 3*√50=3*5√2=15√2
Ale to sie rowna −46√7−15√2 po odjeciu
24 lut 20:52
Monina: Czy dobrze zrozumiałam ?
8√6 + 3√24 +5√54 =
3√24= 3 * √6*√4=3*√6*√2=3√12
5√54= 5*√6*√9= 5*√6*√3−5√18
8√6+3√12+5√18
No chyba że można uprościć wynik do dwóch wyrażeń?
24 lut 21:13
Mila: Popatrz dobrze, jak Ci pokazaliśmy, źle zrobiłaś, jak wyciągasz √4=2
√9=3 to już piszesz bez znaku pierwiastka.
Popraw.
24 lut 21:23
Monina: Dobrze, teraz rozumiem na pewno
8√6 + 3√24 +5√54 =
3√24 = 3*√6*4 = 3 * 2 *√6 = 6√6
5√54 = 5*√6*9 = 5 * 3 * √ 6 = 15√6
zatem 8√6+6√6+15√6 = 29√6
24 lut 21:36
Mila: 3√24=3√4*6=3*√4*√6=3*2*√6=6√6 znowu miałaś błąd w zapisie
popraw drugi
24 lut 21:44
Monina: czyli ten twój jest tylko prawidłowy? Pierwszy raz tu jestem z polecenia znajomego i niestety
nie mogłam znaleźć jak się zapisuje przedłużony pierwiastek
24 lut 21:46
Monina: Dzięki Mila
24 lut 21:48
Mila:
24 lut 22:29