Naprawdę nikt nie pomoże?:(
131313: Wykaż, że równanie sin2x*sin(x+π/3)=1 nie posiada rozwiązań
25 lut 12:50
krystek: rozpatrzyć możemy dwa przypadki , gdzie 1=1*1 lub 1=(−1)*(−1) i wyliczyć czy zachodzi równość
dla x
25 lut 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
do przypadków Krystka należy jeszcze dopisać ... "wiemy, ze sinα ∊<−1;1> dla dowolnego α ...
stąd też ... mamy tylko dwa przypadki:" i piszesz to co Krystek zaproponował
25 lut 12:59
krystek: Dzięki Artur.
25 lut 13:00
pigor: ... , lub może np. tak:
sin2x*sin(x+π/3)=1 ⇔ sin2x(sinxcos
π3+sin
π3cosx)= 1 ⇔
⇔ 2sinxcosx(
12sinx+u{1]{2}
√3cosx)= sin
2x+cos
2x ⇔
⇔ sin
2xcosx − sin
2x − cos
2x −
√3sinxcos
2x = 0 ⇔
⇔
sin2x(cosx−1) + cos2x(1+√3sinx) > 0 dla ∀x∊R . ...
25 lut 13:16
25 lut 14:20