beny: wyznacz NWW I NWD liczb:
300 i 990
12 i 64
6 lis 20:01
mm4:
12 64 | 2
6 32 | 2
3 16
NWW = 3*16*2*2=192
NWD = 2*2=4
z pierwszym zrób podobnie
6 lis 21:35
Ania_nt: Jak informację dodatkową powiem, że został stworzony tzw. Algorytm Euklidesa, który służy
do obliczania NWW. Jest on dość prosty.
Sposoby obliczania NWD:
Mamy dwie liczby a i b (np. a=12 i b=64)
Postępujemy wg zasady, że zawsze od większej liczby odejmujemy mniejszą i zapisujemy w
słupku pod tą liczbą od której odejmowaliśmy, drugą liczbę przepisujemy bez zmian,
dopóki nie uzyskamy takich samych liczb w jednym rzędzie.
Zaczynamy:
64 12 (64-12=52)
52 12 (52-12=40)
40 12 (40-12=28)
28 12 (28-12=16)
16 12 (16-12=4)
4 12 (12-4=8)
4 8 (8-4=4)
4 4
lub
2.sposób:
Dane: 2 liczby natualne m,n, wybieramy je tak, aby m≤n
r(reszta z dzielenia)
Jeżeli:
r=0 ⇒ NWD (n,m)=m
r≠0 ⇒ m=q*m+r r=n-q*m
Krok 1.Jeżeli m=0 to n jest szukanym dzielnikiem
Krok 2. Jeżeli tak nie jest to wykonaj: r=n mod m, n:=m, m:=r i wróc do kroku 1.
7 lis 20:24
tomek: 460 270
23 sty 20:04
%3Cpre%3E%3Cb%3Etomek%3A%3C%2Fb%3E%20460%20%20%20270%0A%0A%3C%2Fpre%3E
23 sty 20:04
krzyol: Wyznacz NWD a.b i NWW ab, jeśli a=441 b=294
15 paź 19:29
Gustlik: Zrobie metodą Jakuba − ona wg mnie jest najlepsza:
300 i 990
300 |
2
150 | 2
75 |
5
15 | 5
3 |
3
1 |
990 |
2
495 |
5
99 |
3
33 | 3
11 | 11
1 |
Rozkład na czynniki robię wg następujących zasad:
− liczby parzyste dzielę zawsze przez 2,
− liczby nieparzyste z "5" na końcu dzielę zawsze przez 5, nawet jak mają inne podzielniki,
− liczby nieparzyste, których suma cyfr dzieli się przez 3 − dzielę przez 3,
− pozostale nieparzyste dzielę przez 7, 11, 13, 17 itd. aż do skutku.
Zaznaczam wspólne czynniki są to liczby: 2, 5, 3
NWD licze jako iloczyn wspólnych czynników:
NWD(300, 990)=2*5*3=30
NWW liczę wg zasady: pierwsza liczba * niezaznaczone czynniki drugiej liczby:
NWD(300, 990)=300*3*11=9900
Ta prosta metoda opisana jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1350.html
16 paź 00:33
Gustlik: Małe sprostowanie − wkradł się chochlik:
NWW(300, 990)=300*3*11=9900
reszta jest dobrze.
16 paź 00:37
think: ale skoro policzyłeś już NWD(300,990) wystarczyło skorzystać z faktu, że
16 paź 00:42
Gustlik: Można. ale chciałem, pokazać metodę Jakuba, bo może się trafić zadanie sformułowane tak: oblicz
NWW(a, b), gdy dane jest a=... i b=... Twoją metodą trzeba najpierw liczyć NWD, a metoda
Jakuba pozwala na obliczenie NWW bez NWD. Pozdrawiam

*****
16 paź 01:14
think: Gustlik, prawda jest taka, że to co jest na czerwono to NWD

także tak czy siak się zgadza z
tym co napisałam wyżej. A metodę Jakuba

sama nader często stosuje, chociaż nie wiedziałam,
że się tak nazywa

Dobra zmykam spać, dobrej nocy
16 paź 01:19
Gustlik: To się może tak nie nazywa, ale tę metodę pokazał Jakub − autor tej strony, dlatego umownie tak
ja nazwałem. Pozdrawiam.
16 paź 01:31
karolina: jak wyznaczyć nww z trzech liczb?
11 lis 16:29
Marcin Wolanowski: wyznacz NWW z dwóch i to co wyjdzie(liczbę) wyznacz z trzecią liczbą
11 lis 16:31
karolina:
11 lis 16:32
andzia: wyznasz NWD I NWW liczb 210 i 350
13 wrz 15:51
lola: oblicz nwd i nww liczby a i b
a= 780 b=1326
3 lis 14:20
wwwww: pomoze ktos ?
25 lut 14:26
monika: 125 i 245
16 gru 20:19
monika:
16 gru 20:20
monika: oblicz NWW i NWD dla liczb 125 i 245 pomozcie
16 gru 20:21
utem:
125=5*5*5
245=5*49=5*7*7
NWD(125,245)=5
NWW(125,245)=125*49
16 gru 20:31