praca
Emil: Adam i Paweł wykonują wspólnie pracę w ciągu 12 dni, a sam Adam wykonuje tę samą pracę w ciągu
18 dni. W ciągu ilu dni wykonałby tę pracę sam Paweł

Jak to zapisać, jakis uklad rownan?
24 lut 23:11
pigor: ... , wydajność pracy, to szybkość jej wykonania w czasie ,
więc zadanie to można opisać równaniem np. takim :
118+
1p=
112 ⇔
1p=
112−
118 ⇔
1p=
3−236 ⇔
⇔
1p=
136 ⇒
p=36 − liczba dni samodzielnej pracy Pawła . ...
24 lut 23:33
Janek191:
Inny sposób :
P − praca do wykonania
w1 − wydajność pracy Adama
w2 − wydajność pracy Pawła
Mamy
P P
−−−−− = 12 i −−−−− = 18
w1 + w2 w1
zatem
12 *(w1 + w2) = 18*w1
12 w2 = 18 w1 − 12 w1 = 6 w1 / : 6
2 w2 = w1
w2 = 0,5 w1
czyli
P P P
−−− = −−−− = 2 * −−−−− = 2* 18 = 36
w2 0,5 w1 w1
Odp. Paweł wykonałby samodzielnie tę pracę w ciągu 36 dni.
====================================================
25 lut 09:24
Janek191:
Miało być :
I wiersz
P P
−−−−−− = 12 i −−−− = 18
w1 + w2 w1
i ostatni wiersz
P P P
−−− = −−−−− = 2* −−− = 2* 18 = 36
w2 0,5 w1 w1
25 lut 09:31
Emil: Mega. Dzięki. Jesteście wielcy

! Chyba nigdy bym na to nie wpadł
25 lut 12:50