Oblicz asymptotę pionową, poziomą i ukośną.
bubu: znajdź asymptoty funkcji:
x3−2x2+1
f(X)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2−2x+1
Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
21 gru 14:28
Jaś: podziel jedno przez drugie. dalej już mam nadzieję, że będziesz wiedział
21 gru 16:00
bubu: Mogę jeszcze prosić o wzorki na poszczególne asymptoty, bo nie wiem czy mam je dobrze
zapisane.
Pozdro
21 gru 16:25
Bogdan:

Pomijam zapis →
∞ pod lim, rysunek przedstawia szkic wykresu funkcji.
D
f: x∊R \ {1}
Wyznaczenie asymptoty pionowej:
lim
x→1− f(x) = +
∞ lim
x→1+ = −
∞
Istnieje asymptota pionowa x = 1
Wyznaczenie asymptoty poziomej:
| | x3 − 2x2 + 1 | |
dla x→−∞: lim |
| = −∞ |
| | x2 − 2x + 1 | |
| | x3 − 2x2 + 1 | |
dla x→+∞: lim |
| = +∞ |
| | x2 − 2x + 1 | |
Brak asymptoty poziomej.
Wyznaczenie asymptoty ukośnej.
| | x3 − 2x2 + 1 | | 1 | | x3 − 2x2 + 1 | |
lim( |
| * |
| ) = lim |
| = 1 |
| | x2 − 2x + 1 | | x | | x3 − 2x2 + x | |
Istnieje asymptota ukośna y = ax + b, a = 1
| | x3 − 2x2 + 1 | |
b = lim( |
| − x ) = |
| | x2 − 2x + 1 | |
| | x3 − 2x2 + 1 − x3 + 2x2 − x | | 1 − x | |
= lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x2 − 2x + 1 | | x2 − 2x + 1 | |
Asymptota ukośna y = x
21 gru 16:48
Ania: ale jak sie oblicza te asymptoty

krok po kroku....
jakie są podstawowe zasady...
5 lis 19:14
5 lis 19:20
miet: ∫vdx
24 wrz 18:28
paulaa: c) (√3) do potegi 4 (√3) do potegi −2 (√3) do potegi − 6 d) (√2) do potegi 6 (√2) do potegi 7
(√2) do potegi −8 obliczyc
24 wrz 18:29
jiji: 52+23
2 sty 19:00
mk: (x2+x+1)/(x+1)
13 lut 11:55
boogie: 1/√x−2
24 lut 10:12
lenonek: jak zaznaczyć oraz jak obliczyć asymptotę poziomą?
bo ja dalej nie rozumiem
24 lut 15:53
huehuehue: wzor na asympote pozioma y=ax+b gdzie:
b=limx→
∞ f(x) − ax
24 lut 15:59
12345: zadanie
Narysuj wykres funkcji y = 2x+2 + 3, a następnie omów jej własności (równanie asymptoty
poziomej, zbiór wartości, monotoniczność).
Jak wykonać takie zadanie?
24 lut 16:02
24 lut 16:02
12345: nie potrafię sobie tego wyobrazić
co to jest "limx"?
24 lut 16:17
asdf: a miałeś/aś granice?
24 lut 16:29
12345: tzn?
nie wiem, poddaje się, nie mam pojęcia o co chodzi
ale jak możesz − spróbuj wytłumaczyć trochę prościej, tak na poziomie podstawowym.
24 lut 16:42
asdf: nie wiesz czy miales/as takie cos jak granice ciągu / funkcji? odpowiedź jest banalnie prosta:
tak / nie? Na poziomie podstawowym to jakim?
24 lut 16:52
12345: nie
24 lut 17:29
12345: dzięki za pomoc
już wiem o co chodzi
24 lut 18:50
12345: potrzeba było wielokrotnego czytania i przetłumaczenia sobie na swój język
24 lut 18:52
12345: ccc
25 lut 04:30